Rufus Baas over innovatie en empowerment in het onderwijs

Rufus Baas over innovatie en empowerment in het onderwijs

Rufus Baas 1170 x 600

Rufus Baas (hij/hem) is onlangs begonnen als bestuurslid voor Bekijk ‘t. De 39-jarige manager aan het Mediacollege Amsterdam heeft innovatie hoog in het vaandel staan. Hoe kijkt hij naar het gebruik van nieuwe technologieën in het onderwijs? En wat hoopt hij toe te voegen aan het Bekijk ‘t bestuur? Je leest het in dit interview!

Rufus, wat doe je in het dagelijkse leven?

“Ik werk op het Mediacollege Amsterdam als manager van de innovatieafdeling. Wij zoeken naar verbinding tussen het Mediacollege en andere organisaties; van bedrijven tot hogescholen. We doen dat op verschillende manieren. Zo zijn we zes jaar geleden bijvoorbeeld gestart met een ‘lab’ op het Media Park in Hilversum. Studenten, docenten en bedrijven bouwen daar gedurende een periode van 8 tot 10 weken aan innovatieve media-uitingen met behulp van nieuwe technologieën. Vaak gaat het om immersive media-uitingen, denk aan virtual reality of augmented reality. We hebben een werkvorm ontwikkeld waarin zowel studenten, docenten als bedrijven leren en groeien.”

Houdt dat in dat je zelf op zoek gaat naar nieuwe technologieën of inventariseren jullie bij studenten en docenten waar hun behoeften liggen?

“Beide! We ontdekken nieuwe technologieën door het gesprek aan te gaan met onze samenwerkingspartners en door trends in de gaten te houden. Tegelijkertijd scheppen we ruimte voor vraagstukken waarin onze studenten en docenten interesse hebben. Soms hebben ze super praktische vragen als: ‘Hoe kan ik interactieve media maken met een game engine?’ Soms zijn de vragen meer abstract: ‘Wat betekent de opkomst van AI voor het beroep waarvoor ik word opgeleid?’ Mijn afdeling faciliteert dat praktijkgerichte onderzoek. In mijn rol als afdelingshoofd bewaar ik overzicht, verbind ik initiatieven, bewaak ik de strategische doelen en maak ik afspraken over ambities en geld.”

Laten we het hebben over Bekijk ‘t! Hoe wist je van het bestaan van onze stichting?

“Ik weet niet meer precies hoe ik Bekijk ’t heb leren kennen. Luc, de vorige directeur, vroeg me ooit om mee te denken over innovatieve projecten voor Bekijk ‘t. Ik heb toen meegewerkt aan een project waarin leerlingen met een 360 graden camera een virtual reality horrorfilm gingen maken. Erg experimenteel voor die tijd! Ik vond het mooi dat vmbo’ers de eersten waren die met deze middelen aan de slag gingen; vaak worden dit soort projecten voor havo- of vwo-leerlingen ontwikkeld. Ik heb destijds zelf de eerste workshop gegeven om te zien hoe er in de praktijk mee werd gewerkt door leerlingen.”

Wat denk je dat je gaat bijdragen aan het bestuur?

“Innovatie is mijn ding. Niet wat betreft leuke uitvindingen en vergezichten; ik ben meer geïnteresseerd in hoe nieuwe technologieën iets kunnen toevoegen aan wat we al doen; dus hoe kan technologie iets mogelijk maken of ondersteunend zijn? Ik heb Bekijk ’t aangeboden om op dit vlak te ondersteunen en om te kijken waar de kansen liggen zodat we ons kunnen onderscheiden als innovatieve speler. Ik heb daarnaast een groot netwerk binnen de media dat bestaat uit heel veel slimme mensen. Velen van hen zijn véél slimmer dan ik wat betreft innovatieve thema’s die de media raken!”

Welk Bekijk ’t project spreekt je het meest aan?

“Ik vind het tof wanneer leerlingen de tools in handen krijgen om hun eigen verhalen te vertellen. Denk aan een project als ‘Welkom in mijn buurt’ waarin ze verhalen vertellen over hun buurt en wat het voor hen betekent om daar op te groeien en te leven. Een ander project wat me aanspreekt is #ookikhebmijnvmbodiploma over het veranderen van de vaak negatieve beeldvorming rondom vmbo’ers. En een nieuwe favoriet is ‘Gilgamesj’! Toen ik die film zag, viel ik bijna van mijn stoel. Echt waanzinnig!”

Wil je tenslotte nog iets anders kwijt?

“Ik kijk ernaar uit om samen met het bestuur na te denken over de skills die we onze leerlingen kunnen meegeven zodat ze daarna door kunnen stromen naar het mbo, het hbo, of naar het werkveld. Ze moeten zich empowert voelen zodat ze hun dromen kunnen waarmaken. Ik hoop daar aan bij te kunnen dragen binnen het bestuur!”

Interview: Marco Hohl