Over ons

Team Partners  Vrienden Sponsors  Vacatures

Over ons

ZELF (FILM) MAKEN, DAT DOE JE MET BEKIJK 'T!

Bekijk ‘t organiseert crossmediale kunstprojecten voor het voortgezet onderwijs, met een focus op filmeducatie en jongerencultuur. Workshops, projectdagen, leerlijnen en projecten ontwikkelen wij in co-creatie met leerlingen, scholen, makers en samenwerkingspartners.

 

Bekijk ‘t is expert in cultuureducatie op het vmbo en het pro. We vertrekken altijd vanuit de media- en kunstvormen die jongeren zelf graag gebruiken zoals film, muziekvideoclips, podcasts. Deze media- en kunstvormen zijn continu in ontwikkeling en dat vereist van ons een nieuwsgierige, open en flexibele houding zodat we mee kunnen bewegen. Dat doen we al sinds de oprichting van Bekijk ‘t in 2001, toen onze focus nog theatereducatie was. Ook toen zagen wij dat onze jongeren niet in hokjes denken en werkten wij vanuit disciplines als games, film en muziek.

ONZE MISSIE

Bekijk ‘t kiest al meer dan 22 jaar bewust voor leerlingen op het vmbo. We strijden actief vóór eigenaarschap en een positief imago van deze diverse en getalenteerde groep jongeren. Bekijk ‘t vindt hun kracht, talenten en expertise van grote waarde en we willen die waardering delen met een breder publiek. Bekijk ‘t werkt daarvoor samen met scholen, culturele instellingen, festivals en andere partijen.

 

Bekijk ‘t vindt dat leerlingen het recht hebben om hun eigen verhalen zélf te vertellen. Daarom bieden wij leerlingen de tools en vaardigheden om zelf film en media te maken en hun artistieke talent(en) te ontdekken en te ontwikkelen. Bekijk ‘t werkt hiervoor samen met gepassioneerde film- en mediadocenten, vaak zelf afkomstig van het vmbo. Zo zien jongeren voor zichzelf een mogelijke toekomst als kunstenaar, reportagemaker, creatief producent of filmmaker.

Over Ons liggend

ONZE VISIE

Bekijk ‘t staat voor een rechtvaardige wereld waarin leerlingen op het vmbo worden gezien, gehoord en gewaardeerd. Waarin leerlingen kiezen voor hun eigen pad vanuit dat wat ze leuk vinden om te doen én waar ze goed in zijn. Waarin een creatief beroep door leerlingen op het vmbo als logisch toekomstperspectief wordt gezien. En waarin leren door te doen en het hanteren van hoge verwachtingen wordt omarmd door het onderwijs.

Uiteindelijk dragen onze programma’s bij aan een verandering van het film- en medialandschap doordat meer jongeren op het vmbo zich kunnen ontwikkelen als film- of mediamaker.

ONZE KERNWAARDEN

Bij Bekijk ‘t werken we vanuit een aantal kernwaarden. Hieronder zetten we ze op een rij voor jou! 

Een workshop van Bekijk ‘t is actief. Ons credo is leren door te doen: leerlingen maken kennis met de theorie in de praktijk. Fouten maken mag en is een belangrijk onderdeel van het leerproces. Bekijk ‘t werkt met docenten die zelf uit de praktijk komen.

Bij Bekijk ‘t staat plezier voorop. Plezier in het maken, door te doen. Plezier is een belangrijke voorwaarde om te kunnen creëren en jezelf te kunnen laten zien of horen. En ook al is een onderwerp weleens ‘zwaar’, dat wil niet zeggen dat je geen plezier kunt beleven aan het maken van een film of reportage over dit onderwerp.

Bekijk ‘t biedt een ander perspectief. Letterlijk, door leerlingen zich in een ander te laten verplaatsen omdat ze na moeten denken over het (camera)perspectief binnen een film. Door dit te doen, spreek je empathie aan en werk je aan verbinding. Maar ook figuurlijk: doordat veel van onze docenten zelf op het vmbo hebben gezeten, bieden we leerlingen spiegels en mogelijke beroepsperspectieven.

Bekijk ‘t vertrekt vanuit de kracht van leerlingen op het vmbo. Die kracht bestaat uit creativiteit, een eigen perspectief en een hands on mentaliteit. Iedere leerling is bovendien uniek en zit vanuit een eigen route op het vmbo. De vanzelfsprekendheid van superdiversiteit binnen een vmbo-klas en de skills die ze hebben om daar mee om te gaan: ook dat is een superkracht die wij (h)erkennen. De projecten van Bekijk ‘t ondersteunen de kracht van leerlingen en dragen bij aan empowerment.

Bekijk ‘t neemt leerlingen serieus. Door het bieden van de hoogst mogelijke kwaliteit in docenten, apparatuur en een professioneel podium voor dat wat ze gemaakt hebben. Door hun belevingswereld en de kunstvormen waar zij van genieten als startpunt te nemen. Door leerlingen als expert te behandelen, naar ze te luisteren én keer op keer eigenaar te maken van hun eigen proces. Maar ook door leerlingen in aanraking te brengen met dat wat ze nog niet kennen of ze te vragen uit hun comfortzone te stappen. Bekijk ‘t heeft hoge verwachtingen van de leerlingen in de les, geeft leerlingen vertrouwen en daagt leerlingen uit het beste uit zichzelf te halen.

Over Ons liggend
Over Ons staand
Over Ons liggend 2

ONZE METHODIEK

Bekijk ‘t heeft gedurende 22 jaar vanuit de praktijk haar onderscheidende methodiek ontwikkeld. Van begin af aan was deze gericht op de belevingswereld van de jongeren, gecombineerd met het ervaren van een theaterspektakel. Het produceren van theatervoorstellingen maakte plaats voor interactieve films en filmworkshops: leren door te doen. We werkten altijd vanuit rolmodelschap, wat is aangescherpt tot spiegels voor de klas: oud-vmbo leerlingen. Uit eigen ervaring kunnen zij leerlingen vertellen wat de mogelijkheden zijn na het vmbo.

Na meer dan twintig jaar ervaring is het tijd om onze methodiek te claimen: de Bekijk ‘t methodiek werkt en dat is waarneembaar! Leerlingen zijn enthousiast en hebben plezier, vinden of versterken hun stem tijdens onze projecten en durven zich kunstzinnig te uiten. Ze voelen zich serieus genomen doordat wij ze centraal stellen. Wij zien dit dagelijks in de praktijk, maar hebben dit ook door InHolland laten onderzoeken tijdens het project Welkom in mijn buurt.

Onze methodiek is altijd in ontwikkeling. Dat vinden wij belangrijk omdat de belevingswereld van onze jongeren, de wereld waarin wij leven, de passie van de makers en de wensen van de school altijd in beweging zijn. Al deze factoren zorgen ervoor dat wij zelf continu kritisch kijken naar wat we willen ontwikkelen en hoe we dat doen. We doen dit samen met onze makers.

Een belangrijk onderdeel van onze methode is de inzet van digitale leermiddelen en gamification. We werken met tutorials en LessonUp, waarbij we vaak gebruik maken van quizvormen, challenges en beloningen. Doordat we gebruikmaken van digitale leermiddelen hebben we bovendien een breder bereik in het onderwijs dan de scholen waar we lesgeven.

De afgelopen beleidsperiode hebben we naast leren door te doen een belangrijke pijler toegevoegd aan onze methodiek: de pedagogiek van hoge verwachtingen.

PEDAGOGIEK VAN HOGE VERWACHTINGEN

Bekijk ‘t richt zich op leerlingen op het vmbo en pro en hanteert bewust hoge verwachtingen van deze doelgroep. De pedagogiek van hoge verwachtingen betekent dat je leerlingen van het begin af aan meegeeft dat ze kunnen excelleren en dat deze kans groter is dan dat ze falen. De visie gaat uit van het idee dat leerlingen het gevoel moeten krijgen dat er veel van hen verwacht wordt en dat ze dat ook aan kunnen.

Vooral bij leerlingen op het vmbo en pro is dit van belang: er is vaak sprake van internalisering van lage verwachtingen. Meerdere leerlingen in onze podcast gaven aan dat ouders teleurgesteld waren bij het horen van het schooladvies. Sommige leerlingen zitten onterecht op het vmbo of het pro omdat de verwachting vanuit een docent vanwege huidskleur, culturele achtergrond of sociaaleconomische status lager was en ze een niet passend schooladvies kregen.

Leerlingen zijn sensitief en vaak geneigd om de verwachtingen van leerkrachten voor waar aan te nemen. Hierdoor ontstaat het zogenoemde 'Pygmalion-effect': het moment dat de leerling lage verwachtingen aanvoelt, inziet en denkt: ‘de leraar verwacht minder van mij, dus dit zal wel waar zijn'. Leerlingen gaan zich hiernaar gedragen, leerresultaten worden minder.

De vraag is: wat zet je daar tegenover in de praktijk? Wij zijn in 2023 gestart met het trainen van onze docenten, waarbij ook de rol van culturele sensitiviteit en racisme wordt besproken. Dit gebeurt door Sarita Bajnath, een trainer met ervaring op het gebied van diversiteit en inclusie.

Tijdens de training leren docenten bewust complimenten te geven: niet alleen op resultaat, maar ook op proces, inzet en doorzettingsvermogen. Docenten leren dat fouten maken een essentieel onderdeel is van iets nieuws leren. Docenten leren met evenveel lof op goede antwoorden als op foute antwoorden te reageren, meerdere kansen te geven en te sturen op succeservaringen. Docenten geven leerlingen bovendien eigenaarschap over hun leerproces, doordat zij de route medebepalen. We luisteren goed naar wat een leerling wil bereiken, nemen de dromen van de leerling serieus en spelen hier een coachende rol in.

Dit alles vraagt een reflectieve houding van docenten. Docenten met hoge verwachtingen gaan altijd eerst bij zichzelf te rade als leerlingen niet tot leren komen of ongewenst gedrag vertonen. Wij geven onze docenten ruggensteun als een les niet volgens verwachting loopt en reflecteren samen op lesinhoud en uitvoering.

DIVERSITEIT, INCLUSIE, GELIJKWAARDIGHEID EN RECHTVAARDIGHEID

Bekijk 't wil een inclusieve organisatie zijn, waarmee we strijden voor rechtvaardigheid, wat concreet betekent dat er (continu) aandacht is voor:

  • Inclusieve kennis en vaardigheden;
  • Omgangsvormen;
  • Machtsrelaties en bewustzijn van je eigen positie;
  • Fysieke en mentale toegankelijkheid;
  • Spiegels voor de leerlingen;
  • Veiligheid en vertrouwen;
  • De maatschappelijke positie waarbinnen leerlingen op het vmbo zich bevinden en de uitsluitingsmechanismen die hiermee samenhangen (racisme, seksisme, validisme en educationisme).

Diversiteit, Inclusie, Gelijkwaardigheid en Rechtvaardigheid zijn voor Bekijk 't zeer belangrijk. Wij leggen graag uit hoe wij het zien.

Diversiteit (op welke wijze mensen van elkaar verschillen, vaak gemeten door middel van hoeveelheid) is een gegeven in de samenleving. Je kunt van elkaar verschillen op het gebied van culturele achtergrond, kleur, gender, opleiding, fysieke beperking en andere zaken. Deze verschillen spelen altijd in samenhang een rol. Onze leerlingen op het vmbo vormen een superdiverse groep. Wij willen dat iedere leerling zich potentieel in één van ons kan herkennen, dus streeft Bekijk ‘t ernaar een zo divers mogelijke organisatie te zijn door middel van actief beleid in werving en selectie.

Diversiteit zegt op zichzelf nog niets over hoe inclusief een organisatie is. Inclusie is de kwaliteit van diversiteit binnen je organisatie: is er sprake van een omgeving waarbinnen ruimte is voor verschillende perspectieven zonder een dominante norm die bepaalt wie er wel of niet bij hoort? Wordt verschil gezien als verrijking, zonder dat dit continu als 'bijzonder' wordt benoemd? Inclusie is de mate waarin jij jezelf kunt zijn en je veilig en gerespecteerd voelt. Het erkennen van ervaringen van privilege, uitsluiting en bijbehorende emoties is het begin van inclusiviteit in een organisatie. Beleid op sociale veiligheid is hierbij heel belangrijk.

Gelijkwaardigheid is de belangrijkste voorwaarde om ervoor te zorgen dat inclusiviteit kan bestaan. Gelijkwaardigheid gaat uit van het feit dat ieder mens, ongeacht verschil in opleiding, culturele achtergrond, gender etc., dezelfde rechten en evenveel waarde heeft als mens. Dit betekent het kritisch bevragen van je eigen vooroordelen en verhevenheid ten opzichte van anderen en het erkennen van machtsverschillen tussen de norm en alles wat daar niet toe behoort.

De vraag is hoe om te gaan met een wereld waar gelijkwaardigheid niet de norm is.

Vanwege een oneerlijke verdeling van macht, mogelijkheden en middelen, is rechtvaardigheid voor Bekijk ’t hét sleutelwoord. Onze projecten richten zich op systeemverandering, waarbij we strijden voor een rechtvaardige wereld waarin ieder kind dezelfde mogelijkheden heeft om zich te ontwikkelen, vanuit eenzelfde startpositie.

Inclusie is geen doel op zich, maar een continu proces waarbinnen we werken. Wij willen dat de organisatie een inclusieve, rechtvaardige werkplek is waar wij onszelf thuis en veilig voelen. En niet alleen wijzelf, maar ook onze docenten en samenwerkingspartners. Daarnaast strijden wij actief vóór (kansen)gelijkheid en een rechtvaardige wereld. Natuurlijk doen we dit bovenal voor jongeren op het vmbo.

Leerlingen op het vmbo- dat is een superdiverse groep, met net zoveel verhalen als individuen. Wij vinden dat ieders verhaal de moeite waard is om gehoord te worden. We stimuleren leerlingen om zichzelf te laten zien en horen, en nodigen hen uit om zich te verplaatsen in hun klasgenoten en de wereld om hen heen. Hoogwaardig cultuuronderwijs is daarbij ons middel. Wij vinden dat programma’s, partners en onze eigen organisatie een afspiegeling moet zijn van die diversiteit, en ten dienste moet staan van bovengenoemde visie op inclusie.

1
Ontwerp zonder titel
3

ONS TEAM

MAREN SIEBERT

DIRECTEUR

ELLENOOR BAKKER

HOOFD EDUCATIE

SHARIFFA BAHRI

CREATIVE PRODUCER

MARCO HOHL

HOOFD COMMUNICATIE

MAX VAN TIGGELEN

ADMINISTRATIE

CHRIS RICKETS

MEDEWERKER EDUCATIE

GEORGIA HEINZE

PROJECTMEDEWERKER

RAGNA MARGARITA

CREATIVE PRODUCER

MARK ISAKH

WEBBEHEERDER

ONZE DOCENTEN

SMITA JAMES

DOCENT

YAHAIRA GEZIUS

ADVISEUR MBO

MO ANOUAR

DOCENT - MACHT VAN DE MEDIAMAKER - CULTUUR COACH

ELLA JOHN

DOCENT

ARIES SPORKSLEDE

DOCENT - CULTUUR COACH

LORENZO JONATHAS

DOCENT

KALINA TODOROVA

DOCENT - GILGAMESJ OP HET PLEIN

MASSIH HUTAK

DOCENT - WELKOM IN MIJN BUURT

JON VAN NIEUWKERK

DOCENT - GILGAMESJ OP HET PLEIN

DANIËL TOP

DOCENT - CULTUUR COACH

RIQUEL GILLIAD

DOCENT

SHRIEJAN PAUDEL

DOCENT - GILGAMESJ OP HET PLEIN

LEVI JACOBS

DOCENT

KEREM ÖZILHAN

DOCENT

JANNEKE MATTIJSEN

DOCENT

SIMON AMON

DOCENT

TARA VINK

DOCENT

LAMIAE EL HAJJAJI

DOCENT - PLANET ERROR

LEEROY MOLLY

DOCENT

LUKAS HUIKESHOVEN

DOCENT - WELKOM IN MIJN BUURT

SARAH CUIPERS

DOCENT - CULTUUR COACH

RUMI KAUL

DOCENT

AHMED BATMAN

DOCENT

YVE BAYA

DOCENT

YELIZ DOGAN

PRESENTATOR - FILM IN JE VAK

FRODI FRANSMAN

DOCENT

LISELOT HOEKSTRA

DOCENT - GILGAMESJ OP HET PLEIN

YAVUZ SELIM ISLER

DOCENT - GILGAMESJ OP HET PLEIN

ONS BESTUUR

ARUNA HOOFS

BESTUURSLID

LUCELLE COMVALIUS

BESTUURSLID

MACHTELD ZOCK

BESTUURSLID

BRAM FESTEN

BESTUURSLID

RON VAN DER KOOIJ

BESTUURSLID
noorderlicht logo nieuw

ABC NOORDERLICHT

Het Amsterdams Beroepscollege Noorderlicht en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren om te gaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
Logo MLO

MONTESSORI LYCEUM OOSTPOORT

Bekijk 't verzorgt projectweken op het Montessori Lyceum Oostpoort en we werken tevens samen in de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
Orion College Amstel logo

ORION COLLEGE AMSTEL

Filmdocenten van Bekijk ’t werken gedurende drie jaar als cultuurcoach op Orion College Amstel. In onze lessen komen leerlingen steeds vanuit een andere invalshoek in aanraking met film en media. Ze gaan actief aan de slag met het maken een reportage of verfilmen een dialoog van een fictiefilm. Zowel voor als achter de camera.
hugensindex

HUYGENS COLLEGE

Op het Huygens College biedt Bekijk ’t een doorlopende leerlijn aan voor de eerste drie leerjaren. We verzorgen een kennismakingsworkshop voor de eerstejaars en de workshops Macht van de Editor en Beats & Lyrics. Daarnaast bieden we een reeks podcastlessen aan.
De Heldring logo

VSO DE HELDRING

In het schooljaar 2023-2024 geeft Bekijk 't medialessen op VSO De Heldring (mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie).
Inholland Logo

INHOLLAND

InHolland en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
netwerk filmeducatie nieuw

FILMEDUCATIE.NL

Bekijk ‘t maakt deel uit van het netwerk Filmeducatie, waarin instellingen samenwerken die landelijk activiteiten ontwikkelen op het gebied van filmeducatie.
foam_logo

FOAM

FOAM (Fotografiemuseum Amsterdam) en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
Represent Logo Mark_Black

REPRESENT JEZELF

Represent Jezelf! en Bekijk ’t werken samen aan het project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk. We gaan daarnaast mogelijk samenwerken aan ons nieuwe project Planet Error.
ish logo

ISH DANCE COLLECTIVE

ISH Dance Collective en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
ICK logo_DEF OUTL NL

ICK DANS AMSTERDAM

ICK Dans Amsterdam en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
LOGO_POLDERTHEATER

POLDERTHEATER

Het Poldertheater en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
kolom_logo

PRAKTIJKCOLLEGE DE DREEF

Filmdocenten van Bekijk ’t werken gedurende drie jaar als cultuurcoach op Praktijkcollege De Dreef. In onze lessen komen leerlingen steeds vanuit een andere invalshoek in aanraking met film en media. Ze gaan actief aan de slag met het maken een reportage of verfilmen een dialoog van een fictiefilm. Zowel voor als achter de camera.
sweelinck nieuw

SWEELINCK COLLEGE

Met het Sweelinck College in Amsterdam Zuid werkt Bekijk ‘t samen bij de jaarlijkse projectweek met culturele activiteiten in de onderbouw.
kolom_logo

PRAKTIJKCOLLEGE HET PLEIN

Bij Praktijkcollege Het Plein worden praktijkvakken onderwezen, maar ook algemene vakken als taal en burgerschap. We werken samen aan drie projecten: Plein XL (naschoolse talentontwikkeling), Gilgamesj op Het Plein (meerjarig project waarin alle leerlingen een science fiction film maken) en de Cultuurcoaches (praktische filmlessen).
MLA logo 300 x300

MONTESSORI LYCEUM AMSTERDAM

“Help mij het zelf te doen”, deze uitspraak van de Italiaanse arts en pedagoge Maria Montessori is hét uitgangspunt van het onderwijs op het Montessori Lyceum Amsterdam (MLA). Bekijk ’t en MLA werkten o.a. samen aan het project ‘Film in je vak’ tijdens lessen biologie, science en alle talen.
images

CBURG COLLEGE

Bekijk ’t en het Cburg College werken al jaren nauw samen. In het verleden hebben we op deze school de basisfilm van ons VR-project De Herkansing opgenomen. Momenteel verzorgen we het meerjarige project Macht van de Mediamaker waarin beeldvorming in de media centraal staat. We gaan daarnaast mogelijk samenwerken aan ons nieuwe project Planet Error.
Schermafbeelding 2023-07-06 om 14.02.09

STICHTING TAMINO

Docenten van Bekijk ’t en Stichting Tamino werken drie jaar als cultuurcoach op Orion College Amstel, Praktijkcollege De Dreef en Praktijkcollege Het Plein. Onze filmdocenten werken nauw samen met de beeldende- en theaterdocenten van Tamino. De samenwerking geeft beide partners de mogelijkheid om van elkaar te leren en om programma’s te kunnen (door)ontwikkelen.
Schermafbeelding 2023-07-06 om 14.00.07

IMAGINE FILM FESTIVAL

Samen met Imagine Film Festival, het filmfestival voor de fantastische cinema, produceerden we het VR project De Herkansing. We gaan daarnaast mogelijk samenwerken aan ons nieuwe project Planet Error.
United painting Logo

UNITED PAINTING

United Painting en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
DEGASTEN logo

DE GASTEN

De Gasten en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
Productiehuis Noord_logo

PRODUCTIEHUIS NOORD

Productiehuis Noord en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
Logo Ons Lieve Heer op Solder

MUSEUM ONS' LIEVE HEER OP SOLDER

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.

BEKIJK 'T WORDT STRUCTUREEL GEFINANCIERD DOOR HET AMSTERDAMS FONDS VOOR DE KUNST.

Daarnaast worden Bekijk ´t activiteiten projectmatig ondersteund door o.a. het Fonds voor Cultuurparticipatie, VSBfonds, Fonds ZOZ, AMVJ Fonds, Zabawas, Triodos Foundation en Fonds21.

Bekijk 't maakt deel uit van het landelijk Netwerk Filmeducatie, het Netwerk Mediawijsheid en de VMBO Denktank.

VRIEND WORDEN?

Onze activiteiten zijn voor een groot deel afhankelijk van de financiële steun van sponsors en vrienden van Bekijk ‘t. Als vriend steun je onze stichting met een jaarlijkse bijdrage van € 25,- (meer mag natuurlijk altijd).

Stuur een e-mail naar [email protected] met je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, giro- of bankrekening en het bedrag dat je jaarlijks wilt overmaken. Een eenmalige gift is natuurlijk ook meer dan welkom!

Bekijk ‘t heeft een ANBI-status, dat betekent dat je donatie voor 125% fiscaal aftrekbaar is. In de volgende documenten lees je meer over de ANBI-status van Bekijk 't en over de activiteiten van onze stichting.

ANBI-gegevens Bekijk ‘t 2022

Jaarverslag Bekijk 't 2023

Jaarrekening Bekijk 't 2022

Statuten Bekijk 't

Over ons

ZELF (FILM) MAKEN, DAT DOE JE MET BEKIJK ‘T!

Bekijk ‘t organiseert crossmediale kunstprojecten voor het voortgezet onderwijs, met een focus op filmeducatie en jongerencultuur. Workshops, projectdagen, leerlijnen en projecten ontwikkelen wij in co-creatie met leerlingen, scholen, makers en samenwerkingspartners.

 

Bekijk ‘t is expert in cultuureducatie op het vmbo en het pro. We vertrekken altijd vanuit de media- en kunstvormen die jongeren zelf graag gebruiken zoals film, muziekvideoclips, podcasts. Deze media- en kunstvormen zijn continu in ontwikkeling en dat vereist van ons een nieuwsgierige, open en flexibele houding zodat we mee kunnen bewegen. Dat doen we al sinds de oprichting van Bekijk ‘t in 2001, toen onze focus nog theatereducatie was. Ook toen zagen wij dat onze jongeren niet in hokjes denken en werkten wij vanuit disciplines als games, film en muziek.

ONZE MISSIE

Bekijk ‘t kiest al meer dan 22 jaar bewust voor leerlingen op het vmbo. We strijden actief vóór eigenaarschap en een positief imago van deze diverse en getalenteerde groep jongeren. Bekijk ‘t vindt hun kracht, talenten en expertise van grote waarde en we willen die waardering delen met een breder publiek. Bekijk ‘t werkt daarvoor samen met scholen, culturele instellingen, festivals en andere partijen.

 

Bekijk ‘t vindt dat leerlingen het recht hebben om hun eigen verhalen zélf te vertellen. Daarom bieden wij leerlingen de tools en vaardigheden om zelf film en media te maken en hun artistieke talent(en) te ontdekken en te ontwikkelen. Bekijk ‘t werkt hiervoor samen met gepassioneerde film- en mediadocenten, vaak zelf afkomstig van het vmbo. Zo zien jongeren voor zichzelf een mogelijke toekomst als kunstenaar, reportagemaker, creatief producent of filmmaker.

Over Ons liggend

ONZE VISIE

Bekijk ‘t staat voor een rechtvaardige wereld waarin leerlingen op het vmbo worden gezien, gehoord en gewaardeerd. Waarin leerlingen kiezen voor hun eigen pad vanuit dat wat ze leuk vinden om te doen én waar ze goed in zijn. Waarin een creatief beroep door leerlingen op het vmbo als logisch toekomstperspectief wordt gezien. En waarin leren door te doen en het hanteren van hoge verwachtingen wordt omarmd door het onderwijs.

Uiteindelijk dragen onze programma’s bij aan een verandering van het film- en medialandschap doordat meer jongeren op het vmbo zich kunnen ontwikkelen als film- of mediamaker.

ONZE KERNWAARDEN

Bij Bekijk ‘t werken we vanuit een aantal kernwaarden. Hieronder zetten we ze op een rij voor jou! 

Een workshop van Bekijk ‘t is actief. Ons credo is leren door te doen: leerlingen maken kennis met de theorie in de praktijk. Fouten maken mag en is een belangrijk onderdeel van het leerproces. Bekijk ‘t werkt met docenten die zelf uit de praktijk komen.

Bij Bekijk ‘t staat plezier voorop. Plezier in het maken, door te doen. Plezier is een belangrijke voorwaarde om te kunnen creëren en jezelf te kunnen laten zien of horen. En ook al is een onderwerp weleens ‘zwaar’, dat wil niet zeggen dat je geen plezier kunt beleven aan het maken van een film of reportage over dit onderwerp.

Bekijk ‘t biedt een ander perspectief. Letterlijk, door leerlingen zich in een ander te laten verplaatsen omdat ze na moeten denken over het (camera)perspectief binnen een film. Door dit te doen, spreek je empathie aan en werk je aan verbinding. Maar ook figuurlijk: doordat veel van onze docenten zelf op het vmbo hebben gezeten, bieden we leerlingen spiegels en mogelijke beroepsperspectieven.

Bekijk ‘t vertrekt vanuit de kracht van leerlingen op het vmbo. Die kracht bestaat uit creativiteit, een eigen perspectief en een hands on mentaliteit. Iedere leerling is bovendien uniek en zit vanuit een eigen route op het vmbo. De vanzelfsprekendheid van superdiversiteit binnen een vmbo-klas en de skills die ze hebben om daar mee om te gaan: ook dat is een superkracht die wij (h)erkennen. De projecten van Bekijk ‘t ondersteunen de kracht van leerlingen en dragen bij aan empowerment.

Bekijk ‘t neemt leerlingen serieus. Door het bieden van de hoogst mogelijke kwaliteit in docenten, apparatuur en een professioneel podium voor dat wat ze gemaakt hebben. Door hun belevingswereld en de kunstvormen waar zij van genieten als startpunt te nemen. Door leerlingen als expert te behandelen, naar ze te luisteren én keer op keer eigenaar te maken van hun eigen proces. Maar ook door leerlingen in aanraking te brengen met dat wat ze nog niet kennen of ze te vragen uit hun comfortzone te stappen. Bekijk ‘t heeft hoge verwachtingen van de leerlingen in de les, geeft leerlingen vertrouwen en daagt leerlingen uit het beste uit zichzelf te halen.

Over Ons liggend
Over Ons staand
Over Ons liggend 2

Team

ONS TEAM

MAREN SIEBERT

DIRECTEUR

ELLENOOR BAKKER

HOOFD EDUCATIE

SHARIFFA BAHRI

CREATIVE PRODUCER

MARCO HOHL

HOOFD COMMUNICATIE

MAX VAN TIGGELEN

ADMINISTRATIE

CHRIS RICKETS

MEDEWERKER EDUCATIE

GEORGIA HEINZE

PROJECTMEDEWERKER

RAGNA MARGARITA

CREATIVE PRODUCER

MARK ISAKH

WEBBEHEERDER

ONZE DOCENTEN

SMITA JAMES

DOCENT

YAHAIRA GEZIUS

ADVISEUR MBO

MO ANOUAR

DOCENT – MACHT VAN DE MEDIAMAKER – CULTUUR COACH

ELLA JOHN

DOCENT

ARIES SPORKSLEDE

DOCENT – CULTUUR COACH

LORENZO JONATHAS

DOCENT

KALINA TODOROVA

DOCENT – GILGAMESJ OP HET PLEIN

MASSIH HUTAK

DOCENT – WELKOM IN MIJN BUURT

JON VAN NIEUWKERK

DOCENT – GILGAMESJ OP HET PLEIN

DANIËL TOP

DOCENT – CULTUUR COACH

RIQUEL GILLIAD

DOCENT

SHRIEJAN PAUDEL

DOCENT – GILGAMESJ OP HET PLEIN

LEVI JACOBS

DOCENT

KEREM ÖZILHAN

DOCENT

JANNEKE MATTIJSEN

DOCENT

SIMON AMON

DOCENT

TARA VINK

DOCENT

LAMIAE EL HAJJAJI

DOCENT – PLANET ERROR

LEEROY MOLLY

DOCENT

LUKAS HUIKESHOVEN

DOCENT – WELKOM IN MIJN BUURT

SARAH CUIPERS

DOCENT – CULTUUR COACH

RUMI KAUL

DOCENT

AHMED BATMAN

DOCENT

YVE BAYA

DOCENT

YELIZ DOGAN

PRESENTATOR – FILM IN JE VAK

FRODI FRANSMAN

DOCENT

LISELOT HOEKSTRA

DOCENT – GILGAMESJ OP HET PLEIN

YAVUZ SELIM ISLER

DOCENT – GILGAMESJ OP HET PLEIN

ONS BESTUUR

ARUNA HOOFS

BESTUURSLID

LUCELLE COMVALIUS

BESTUURSLID

MACHTELD ZOCK

BESTUURSLID

BRAM FESTEN

BESTUURSLID

RON VAN DER KOOIJ

BESTUURSLID

Partners

noorderlicht logo nieuw

ABC NOORDERLICHT

Het Amsterdams Beroepscollege Noorderlicht en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren om te gaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
Logo MLO

MONTESSORI LYCEUM OOSTPOORT

Bekijk ‘t verzorgt projectweken op het Montessori Lyceum Oostpoort en we werken tevens samen in de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
Orion College Amstel logo

ORION COLLEGE AMSTEL

Filmdocenten van Bekijk ’t werken gedurende drie jaar als cultuurcoach op Orion College Amstel. In onze lessen komen leerlingen steeds vanuit een andere invalshoek in aanraking met film en media. Ze gaan actief aan de slag met het maken een reportage of verfilmen een dialoog van een fictiefilm. Zowel voor als achter de camera.
hugensindex

HUYGENS COLLEGE

Op het Huygens College biedt Bekijk ’t een doorlopende leerlijn aan voor de eerste drie leerjaren. We verzorgen een kennismakingsworkshop voor de eerstejaars en de workshops Macht van de Editor en Beats & Lyrics. Daarnaast bieden we een reeks podcastlessen aan.
De Heldring logo

VSO DE HELDRING

In het schooljaar 2023-2024 geeft Bekijk ‘t medialessen op VSO De Heldring (mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie).
Inholland Logo

INHOLLAND

InHolland en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
netwerk filmeducatie nieuw

FILMEDUCATIE.NL

Bekijk ‘t maakt deel uit van het netwerk Filmeducatie, waarin instellingen samenwerken die landelijk activiteiten ontwikkelen op het gebied van filmeducatie.
foam_logo

FOAM

FOAM (Fotografiemuseum Amsterdam) en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
Represent Logo Mark_Black

REPRESENT JEZELF

Represent Jezelf! en Bekijk ’t werken samen aan het project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk. We gaan daarnaast mogelijk samenwerken aan ons nieuwe project Planet Error.
ish logo

ISH DANCE COLLECTIVE

ISH Dance Collective en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
ICK logo_DEF OUTL NL

ICK DANS AMSTERDAM

ICK Dans Amsterdam en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
LOGO_POLDERTHEATER

POLDERTHEATER

Het Poldertheater en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
kolom_logo

PRAKTIJKCOLLEGE DE DREEF

Filmdocenten van Bekijk ’t werken gedurende drie jaar als cultuurcoach op Praktijkcollege De Dreef. In onze lessen komen leerlingen steeds vanuit een andere invalshoek in aanraking met film en media. Ze gaan actief aan de slag met het maken een reportage of verfilmen een dialoog van een fictiefilm. Zowel voor als achter de camera.
sweelinck nieuw

SWEELINCK COLLEGE

Met het Sweelinck College in Amsterdam Zuid werkt Bekijk ‘t samen bij de jaarlijkse projectweek met culturele activiteiten in de onderbouw.
kolom_logo

PRAKTIJKCOLLEGE HET PLEIN

Bij Praktijkcollege Het Plein worden praktijkvakken onderwezen, maar ook algemene vakken als taal en burgerschap. We werken samen aan drie projecten: Plein XL (naschoolse talentontwikkeling), Gilgamesj op Het Plein (meerjarig project waarin alle leerlingen een science fiction film maken) en de Cultuurcoaches (praktische filmlessen).
MLA logo 300 x300

MONTESSORI LYCEUM AMSTERDAM

“Help mij het zelf te doen”, deze uitspraak van de Italiaanse arts en pedagoge Maria Montessori is hét uitgangspunt van het onderwijs op het Montessori Lyceum Amsterdam (MLA). Bekijk ’t en MLA werkten o.a. samen aan het project ‘Film in je vak’ tijdens lessen biologie, science en alle talen.
images

CBURG COLLEGE

Bekijk ’t en het Cburg College werken al jaren nauw samen. In het verleden hebben we op deze school de basisfilm van ons VR-project De Herkansing opgenomen. Momenteel verzorgen we het meerjarige project Macht van de Mediamaker waarin beeldvorming in de media centraal staat. We gaan daarnaast mogelijk samenwerken aan ons nieuwe project Planet Error.
Schermafbeelding 2023-07-06 om 14.02.09

STICHTING TAMINO

Docenten van Bekijk ’t en Stichting Tamino werken drie jaar als cultuurcoach op Orion College Amstel, Praktijkcollege De Dreef en Praktijkcollege Het Plein. Onze filmdocenten werken nauw samen met de beeldende- en theaterdocenten van Tamino. De samenwerking geeft beide partners de mogelijkheid om van elkaar te leren en om programma’s te kunnen (door)ontwikkelen.
Schermafbeelding 2023-07-06 om 14.00.07

IMAGINE FILM FESTIVAL

Samen met Imagine Film Festival, het filmfestival voor de fantastische cinema, produceerden we het VR project De Herkansing. We gaan daarnaast mogelijk samenwerken aan ons nieuwe project Planet Error.
United painting Logo

UNITED PAINTING

United Painting en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
DEGASTEN logo

DE GASTEN

De Gasten en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
Productiehuis Noord_logo

PRODUCTIEHUIS NOORD

Productiehuis Noord en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
Logo Ons Lieve Heer op Solder

MUSEUM ONS’ LIEVE HEER OP SOLDER

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.

Vrienden en sponsors

BEKIJK ‘T WORDT STRUCTUREEL GEFINANCIERD DOOR HET AMSTERDAMS FONDS VOOR DE KUNST.

Daarnaast worden Bekijk ´t activiteiten projectmatig ondersteund door o.a. het Fonds voor Cultuurparticipatie, VSBfonds, Fonds ZOZ, AMVJ Fonds, Zabawas, Triodos Foundation en Fonds21.

Bekijk ‘t maakt deel uit van het landelijk Netwerk Filmeducatie, het Netwerk Mediawijsheid en de VMBO Denktank.

VRIEND WORDEN?

Onze activiteiten zijn voor een groot deel afhankelijk van de financiële steun van sponsors en vrienden van Bekijk ‘t. Als vriend steun je onze stichting met een jaarlijkse bijdrage van € 25,- (meer mag natuurlijk altijd).

Stuur een e-mail naar [email protected] met je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, giro- of bankrekening en het bedrag dat je jaarlijks wilt overmaken. Een eenmalige gift is natuurlijk ook meer dan welkom!

Bekijk ‘t heeft een ANBI-status, dat betekent dat je donatie voor 125% fiscaal aftrekbaar is. In de volgende documenten lees je meer over de ANBI-status van Bekijk ‘t en over de activiteiten van onze stichting.

ANBI-gegevens Bekijk ‘t 2022

Jaarverslag Bekijk ‘t 2023

Jaarrekening Bekijk ‘t 2022

Statuten Bekijk ‘t

Vacatures

STAGE

Wil je op stage bij Bekijk ‘t? Dat kan! Studenten van opleidingen als Culturele en Maatschappelijke Vorming, Beeldende Vorming en Communicatie zijn je voorgegaan!

We hebben op dit moment plek voor een stagiair Educatie en een stagiair Communicatie. Misschien herken je je wel in onderstaande omschrijving? 

Je vindt het leuk om samen te werken in een klein team en bent creatief. Je bent nieuwsgierig en kunt je goed verplaatsen in een ander, met name in de belevingswereld van leerlingen op het vmbo. Je houdt van film en leert graag door te doen. 

Voor de stage Educatie zoeken wij iemand die ons kan ondersteunen, zowel in de klas als op kantoor. Denk aan het zelf ontwikkelen van (online) lessen en projecten. Voor de stage Communicatie zoeken wij iemand die kan ondersteunen in onze online aanwezigheid. Toegankelijkheid is voor ons heel belangrijk: wij willen dat al onze communicatie te volgen is voor iedereen. Denk aan het het bijhouden van onze social media, interviewen en nog veel meer.

Deze stages zijn zowel in te vullen door MBO als HBO studenten. Interesse in een korter of langer durende stageplek? Neem dan contact met ons op via [email protected].

Janneke Mattijssen 1026 x 1438

ONZE DOCENTEN

We zien de docent als mogelijke spiegel voor onze leerlingen: iemand waarin ze zich herkennen. Een persoon die vanuit een passie voor het vak voor de klas staat. We werken met professionele (freelance) filmdocenten, die toegankelijke en interactieve workshops en lessen geven. We zorgen voor een veilige omgeving in de klas: leerlingen weten wat ze gaan doen en wat ze van ons kunnen verwachten tijdens de les. We geven het goede voorbeeld aan de leerlingen en zetten nooit zomaar ‘iets’ online (zoals de films of reportages waaraan ze werken tijdens de les).

De Bekijk ’t filmdocenten:

  • Gaan uit van de belevingswereld van de vmbo’ers
  • Staan vanuit hun passie voor het vak voor de klas
  • Zijn ontspannen, benaderbaar en positief
  • Staan open voor diversiteit binnen de groep en gaan uit van gelijkwaardigheid
  • Luisteren naar de leerlingen en nemen hen serieus
  • Zorgen ervoor dat iedereen mee kan doen

Ons gedroomde docententeam bestaat uit personen die een passie hebben voor hun vak en docenten die vanuit hun eigen unieke beleving en situatie bij willen dragen aan een wereld waarin onze leerlingen worden gezien, gehoord en gewaardeerd.

We zijn op zoek naar docenten in wie de leerlingen zich kunnen herkennen. Die kunnen levellen met onze jongeren, daadwerkelijk interesse hebben in hun mening, maar ook begrijpen hoe het is om op het vmbo te zitten. Doordat ze bijvoorbeeld zelf oud-vmbo leerling zijn!

Lijkt het je leuk om met ons samen te werken? Neem dan contact met ons op via [email protected]