Over ons

Team Partners  Vrienden Sponsors  Vacatures

Over ons

Bekijk´t maakt scholieren enthousiast voor kunst en cultuur

Bekijk ’t biedt CKV-projecten aan voor het voortgezet onderwijs op het gebied van film- en mediaeducatie. Projecten waarin film, theater, dans en muziek bij elkaar komen. We organiseren losse workshops, projectdagen, projecten op maat, of een doorlopende leerlijn over meerdere jaren.

We bieden workshops en projecten aan voor alle onderwijstypes, maar zijn experts in cultuureducatie op het vmbo. Het is onze overtuiging dat jongeren, vooral op het vmbo, meer kunnen dan wat er van ze wordt verwacht. Door hen serieus te nemen als creatieve maker krijgen ze meer mogelijkheden om zich te ontwikkelen.

De projecten van Bekijk ‘t sluiten aan bij de media die onze jongeren kennen en ook zelf graag gebruiken. Onze lessen zijn altijd praktisch, fun en actief. Leerlingen werken toe naar een professioneel eindresultaat waar ze trots op kunnen zijn.

Ben je geïnteresseerd in onze lessen, workshops en projecten? Of wil je ons beter leren kennen? Neem dan contact met ons op via [email protected].

Onze missie

Bekijk ’t kiest al 20 jaar bewust voor leerlingen op het vmbo. We strijden actief tegen de negatieve vooroordelen over deze diverse en getalenteerde groep jongeren. Wij vinden hun kracht, talenten en expertise van grote waarde en willen die waardering delen met een breder publiek.

Onze leerlingen krijgen minder kansen in de maatschappij en minder toegang tot het vertellen van hun eigen verhalen. Wij bieden hen die mogelijkheid wél. Dat doen we door ze de tools te geven en vaardigheden te leren om film en media te maken. We werken hiervoor samen met onze filmdocenten. Zo worden jongeren zelf kunstenaar, reportagemaker, creatief producent of filmmaker.

Het is ons doel om kunst toegankelijker te maken voor – en vooral ook mét – vmbo’ers. Positieve culturele ervaringen maken namelijk het verschil, ook voor deze doelgroep. We doen dat met kunstprojecten op school van hoge kwaliteit, met een eindresultaat waar ze trots op kunnen zijn.

Film en nieuwe media staan centraal in onze projecten: beiden zijn niet alleen herkenbaar voor de leerlingen, maar hebben ook een grote invloed op hoe ze naar de wereld kijken. Filmeducatie zorgt ervoor dat jongeren de macht van beeld en beeldtaal beter begrijpen en laat zien hoe ze deze kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld om meningen te veranderen. We zetten filmeducatie in als empowerment en om persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke verandering te stimuleren.

Over Ons liggend

Onze visie

Bekijk ’t werkt mee aan een wereld waarin de vmbo’er wordt gezien, gehoord en gewaardeerd. Wij gebruiken geen woorden als ‘hoog’- en ‘laagopgeleid’. Bekijk ’t werkt met hoofd, hart en handen en vindt alle drie even belangrijk.

Jongeren zijn dagelijks bezig met kunst en cultuur: ze kijken films op Netflix, fotograferen voor Instagram en maken video’s op TikTok. Wij vinden dat net zo waardevol als een bezoek aan een museum of het spelen van viool. In onze lessen sluiten we aan op de belevingswereld van jongeren. We maken gebruik van de (sociale) media die ze zelf het liefst gebruiken. Filmeducatie brengt mensen bij elkaar en zorgt ervoor dat je je kunt verplaatsen in een ander: het verbreedt dus je blik op de wereld.

Over Ons liggend
Over Ons staand
Over Ons liggend 2

Ons team

Maren Siebert

Directeur

Ellenoor Bakker

Hoofd Educatie

Shariffa Bahri

Creative Producer

Marco Hohl

Hoofd Communicatie

Max van Tiggelen

Administratie

Chris Rickets

Medewerker Educatie

Zaneta Mikulska

Stagiair

Marc Isakh

Webbeheerder

Onze docenten

Smita James

Docent

Kay Seedorf

Docent

Mo Anouar

Docent - Macht van de Mediamaker - Cultuur Coach

Jenneke Boeijink

Docent - Cultuur Coach

Yeliz Dogan

Presentator - Film in je Vak

Lorenzo Jonathas

Docent - Macht van de Mediamaker

Massih Hutak

Docent - Welkom in mijn Buurt

Daniël Top

Docent - Cultuur Coach

Shriejan Paudel

Docent - Gilgamesj op Het Plein

Kalina Todorova

Docent - Gilgamesj op Het Plein

Riquel Gilliad

Docent

Yahaira Gezius

Docent

Levi Jacobs

Docent

Jon van Nieuwkerk

Docent - Gilgamesj op Het Plein

Janneke Mattijsen

Docent

Simon Amon

Docent

Tara Vink

Docent

Bastiaan Bosma

Docent

Kimo van den Berg

Docent

Lucas Huikeshoven

Docent - Welkom in mijn Buurt

Sarah Cuipers

Docent - Cultuur Coach

Rumi Kaul

Docent

Ahmed Batman

Docent

Stefan Schoorl

Docent

Michiel Vaanhold

Docent - Cultuur Coach

Frodi Fransman

Docent

Shanya van Soest

Docent

Yavuz Selim Isler

Docent - Gilgamesj op Het Plein

Liselot Hoekstra

Docent - Gilgamesj op Het Plein

Ons bestuur

Lucelle Comvalius

Bestuurslid

Machteld Zock

Bestuurslid

Bram Festen

Bestuurslid

Ron van der Kooij

Bestuurslid
noorderlicht logo nieuw

ABC Noorderlicht

Het Amsterdams Beroepscollege Noorderlicht en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren om te gaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
Logo MLO

Montessori Lyceum Oostpoort

Bekijk 't verzorgt projectweken op het Montessori Lyceum Oostpoort en we werken tevens samen in de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
Orion College Amstel logo

Orion College Amstel

Filmdocenten van Bekijk ’t werken gedurende drie jaar als cultuurcoach op Orion College Amstel. In onze lessen komen leerlingen steeds vanuit een andere invalshoek in aanraking met film en media. Ze gaan actief aan de slag met het maken een reportage of verfilmen een dialoog van een fictiefilm. Zowel voor als achter de camera.
hugensindex

Huygens College

Op het Huygens College biedt Bekijk ’t een doorlopende leerlijn aan voor de eerste drie leerjaren. We verzorgen een kennismakingsworkshop voor de eerstejaars en de workshops Macht van de Editor en Beats & Lyrics. Daarnaast bieden we een reeks podcastlessen aan.
De Heldring logo

VSO De Heldring

In het schooljaar 2023-2024 geeft Bekijk 't medialessen op VSO De Heldring (mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie).
Inholland Logo

InHolland

InHolland en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
netwerk filmeducatie nieuw

Filmeducatie.nl

Bekijk ‘t maakt deel uit van het netwerk Filmeducatie, waarin instellingen samenwerken die landelijk activiteiten ontwikkelen op het gebied van filmeducatie.
foam_logo

FOAM

FOAM (Fotografiemuseum Amsterdam) en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
Represent Logo Mark_Black

Represent Jezelf!

Represent Jezelf! en Bekijk ’t werken samen aan het project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk. We gaan daarnaast mogelijk samenwerken aan ons nieuwe project Planet Error.
ish logo

ISH Dance Collective

ISH Dance Collective en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
ICK logo_DEF OUTL NL

Imagine Film Festival

ICK Dans Amsterdam en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
LOGO_POLDERTHEATER

Poldertheater

Het Poldertheater en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
kolom_logo

Praktijkcollege De Dreef

Filmdocenten van Bekijk ’t werken gedurende drie jaar als cultuurcoach op Praktijkcollege De Dreef. In onze lessen komen leerlingen steeds vanuit een andere invalshoek in aanraking met film en media. Ze gaan actief aan de slag met het maken een reportage of verfilmen een dialoog van een fictiefilm. Zowel voor als achter de camera.
sweelinck nieuw

Sweelinck College

Met het Sweelinck College in Amsterdam Zuid werkt Bekijk ‘t samen bij de jaarlijkse projectweek met culturele activiteiten in de onderbouw.
kolom_logo

Praktijkcollege Het Plein

Bij Praktijkcollege Het Plein worden praktijkvakken onderwezen, maar ook algemene vakken als taal en burgerschap. We werken samen aan drie projecten: Plein XL (naschoolse talentontwikkeling), Gilgamesj op Het Plein (meerjarig project waarin alle leerlingen een science fiction film maken) en de Cultuurcoaches (praktische filmlessen).
MLA logo 300 x300

Montessori Lyceum Amsterdam

“Help mij het zelf te doen”, deze uitspraak van de Italiaanse arts en pedagoge Maria Montessori is hét uitgangspunt van het onderwijs op het Montessori Lyceum Amsterdam (MLA). Bekijk ’t en MLA werkten o.a. samen aan het project ‘Film in je vak’ tijdens lessen biologie, science en alle talen.
images

Cburg College

Bekijk ’t en het Cburg College werken al jaren nauw samen. In het verleden hebben we op deze school de basisfilm van ons VR-project De Herkansing opgenomen. Momenteel verzorgen we het meerjarige project Macht van de Mediamaker waarin beeldvorming in de media centraal staat. We gaan daarnaast mogelijk samenwerken aan ons nieuwe project Planet Error.
Schermafbeelding 2023-07-06 om 14.02.09

Stichting Tamino

Docenten van Bekijk ’t en Stichting Tamino werken drie jaar als cultuurcoach op Orion College Amstel, Praktijkcollege De Dreef en Praktijkcollege Het Plein. Onze filmdocenten werken nauw samen met de beeldende- en theaterdocenten van Tamino. De samenwerking geeft beide partners de mogelijkheid om van elkaar te leren en om programma’s te kunnen (door)ontwikkelen.
Schermafbeelding 2023-07-06 om 14.00.07

Imagine Film Festival

Samen met Imagine Film Festival, het filmfestival voor de fantastische cinema, produceerden we het VR project De Herkansing. We gaan daarnaast mogelijk samenwerken aan ons nieuwe project Planet Error.
United painting Logo

United Painting

United Painting en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
DEGASTEN logo

De Gasten

De Gasten en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
Productiehuis Noord_logo

Productiehuis Noord

Productiehuis Noord en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
Logo Ons Lieve Heer op Solder

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.

Bekijk´t wordt structureel gefinancierd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Daarnaast worden Bekijk ´t activiteiten projectmatig ondersteund door o.a. het Fonds voor Cultuurparticipatie, VSBfonds, Fonds ZOZ en Fonds21.

Bekijk 't maakt deel uit van het landelijk Netwerk Filmeducatie, het Netwerk Mediawijsheid en de VMBO Denktank.

 

Vriend worden?

Onze activiteiten zijn voor een groot deel afhankelijk van de financiële steun van sponsors en vrienden van Bekijk ‘t. Als vriend steun je onze stichting met een jaarlijkse bijdrage van € 25,- (meer mag natuurlijk altijd).

Stuur een e-mail naar [email protected] met je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, giro- of bankrekening en het bedrag dat je jaarlijks wilt overmaken. Een eenmalige gift is natuurlijk ook meer dan welkom!

Bekijk ‘t heeft een ANBI-status, dat betekent dat je donatie voor 125% fiscaal aftrekbaar is. In de volgende documenten lees je meer over de ANBI-status van Bekijk 't en over de activiteiten van onze stichting.

ANBI-gegevens Bekijk ‘t 2022

Bestuursverslag Bekijk 't 2022

Jaarrekening Bekijk 't 2022

Op stage bij Bekijk´t

Wil je op stage bij Bekijk ‘t? Dat kan! Studenten van opleidingen als Culturele en Maatschappelijke Vorming, Beeldende Vorming en Communicatie zijn je voorgegaan!

We hebben op dit moment plek voor een stagiair Educatie en een stagiair Communicatie. Misschien herken je je wel in onderstaande omschrijving? 

Je vindt het leuk om samen te werken in een klein team en bent creatief. Je bent nieuwsgierig en kunt je goed verplaatsen in een ander, met name in de belevingswereld van leerlingen op het vmbo. Je houdt van film en leert graag door te doen. 

Voor de stage Educatie zoeken wij iemand die ons kan ondersteunen, zowel in de klas als op kantoor. Denk aan het zelf ontwikkelen van (online) lessen en projecten. Voor de stage Communicatie zoeken wij iemand die kan ondersteunen in onze online aanwezigheid. Toegankelijkheid is voor ons heel belangrijk: wij willen dat al onze communicatie te volgen is voor iedereen. Denk aan het het bijhouden van onze social media, interviewen en nog veel meer.

Deze stages zijn zowel in te vullen door MBO als HBO studenten. Interesse in een korter of langer durende stageplek? Neem dan contact met ons op via [email protected].

Onze docenten

We zien de docent als mogelijke spiegel voor onze leerlingen: iemand waarin ze zich herkennen. Een persoon die vanuit een passie voor het vak voor de klas staat. We werken met professionele (freelance) filmdocenten, die toegankelijke en interactieve workshops en lessen geven. We zorgen voor een veilige omgeving in de klas: leerlingen weten wat ze gaan doen en wat ze van ons kunnen verwachten tijdens de les. We geven het goede voorbeeld aan de leerlingen en zetten nooit zomaar ‘iets’ online (zoals de films of reportages waaraan ze werken tijdens de les).

De Bekijk ’t filmdocenten:

 • Gaan uit van de belevingswereld van de vmbo’ers
 • Staan vanuit hun passie voor het vak voor de klas
 • Zijn ontspannen, benaderbaar en positief
 • Staan open voor diversiteit binnen de groep en gaan uit van gelijkwaardigheid
 • Luisteren naar de leerlingen en nemen hen serieus
 • Zorgen ervoor dat iedereen mee kan doen

Bi-cultureel. Neurodivers. Queer. Moeilijke woorden, die mensen proberen te omschrijven, maar wij zijn zoveel meer dan dat. Bij Bekijk ’t staat de mens centraal in alle prachtige verschijningsvormen. Ons gedroomde docententeam bestaat uit personen die een passie hebben voor hun vak en docenten die vanuit hun eigen unieke beleving en situatie bij willen dragen aan een wereld waarin onze leerlingen worden gezien, gehoord en gewaardeerd.

We zijn op zoek naar docenten in wie de leerlingen zich kunnen herkennen. Die kunnen levellen met onze jongeren, daadwerkelijk interesse hebben in hun mening, maar ook begrijpen hoe het is om op het vmbo te zitten.

Lijkt het je leuk om met ons samen te werken? Neem dan contact met ons op via [email protected]

Janneke Mattijssen 1026 x 1438
Over ons

Bekijk´t maakt scholieren enthousiast voor kunst en cultuur

Bekijk ’t biedt CKV-projecten aan voor het voortgezet onderwijs op het gebied van film- en mediaeducatie. Projecten waarin film, theater, dans en muziek bij elkaar komen. We organiseren losse workshops, projectdagen, projecten op maat, of een doorlopende leerlijn over meerdere jaren.

We bieden workshops en projecten aan voor alle onderwijstypes, maar zijn experts in cultuureducatie op het vmbo. Het is onze overtuiging dat jongeren, vooral op het vmbo, meer kunnen dan wat er van ze wordt verwacht. Door hen serieus te nemen als creatieve maker krijgen ze meer mogelijkheden om zich te ontwikkelen.

De projecten van Bekijk ‘t sluiten aan bij de media die onze jongeren kennen en ook zelf graag gebruiken. Onze lessen zijn altijd praktisch, fun en actief. Leerlingen werken toe naar een professioneel eindresultaat waar ze trots op kunnen zijn.

Ben je geïnteresseerd in onze lessen, workshops en projecten? Of wil je ons beter leren kennen? Neem dan contact met ons op via [email protected].

Onze missie

Bekijk ’t kiest al 20 jaar bewust voor leerlingen op het vmbo. We strijden actief tegen de negatieve vooroordelen over deze diverse en getalenteerde groep jongeren. Wij vinden hun kracht, talenten en expertise van grote waarde en willen die waardering delen met een breder publiek.

Onze leerlingen krijgen minder kansen in de maatschappij en minder toegang tot het vertellen van hun eigen verhalen. Wij bieden hen die mogelijkheid wél. Dat doen we door ze de tools te geven en vaardigheden te leren om film en media te maken. We werken hiervoor samen met onze filmdocenten. Zo worden jongeren zelf kunstenaar, reportagemaker, creatief producent of filmmaker.

Het is ons doel om kunst toegankelijker te maken voor – en vooral ook mét – vmbo’ers. Positieve culturele ervaringen maken namelijk het verschil, ook voor deze doelgroep. We doen dat met kunstprojecten op school van hoge kwaliteit, met een eindresultaat waar ze trots op kunnen zijn.

Film en nieuwe media staan centraal in onze projecten: beiden zijn niet alleen herkenbaar voor de leerlingen, maar hebben ook een grote invloed op hoe ze naar de wereld kijken. Filmeducatie zorgt ervoor dat jongeren de macht van beeld en beeldtaal beter begrijpen en laat zien hoe ze deze kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld om meningen te veranderen. We zetten filmeducatie in als empowerment en om persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke verandering te stimuleren.

Over Ons liggend

Onze visie

Bekijk ’t werkt mee aan een wereld waarin de vmbo’er wordt gezien, gehoord en gewaardeerd. Wij gebruiken geen woorden als ‘hoog’- en ‘laagopgeleid’. Bekijk ’t werkt met hoofd, hart en handen en vindt alle drie even belangrijk.

Jongeren zijn dagelijks bezig met kunst en cultuur: ze kijken films op Netflix, fotograferen voor Instagram en maken video’s op TikTok. Wij vinden dat net zo waardevol als een bezoek aan een museum of het spelen van viool. In onze lessen sluiten we aan op de belevingswereld van jongeren. We maken gebruik van de (sociale) media die ze zelf het liefst gebruiken. Filmeducatie brengt mensen bij elkaar en zorgt ervoor dat je je kunt verplaatsen in een ander: het verbreedt dus je blik op de wereld.

Over Ons liggend
Over Ons staand
Over Ons liggend 2

Team

Ons team

Maren Siebert

Directeur

Ellenoor Bakker

Hoofd Educatie

Shariffa Bahri

Creative Producer

Marco Hohl

Hoofd Communicatie

Max van Tiggelen

Administratie

Chris Rickets

Medewerker Educatie

Zaneta Mikulska

Stagiair

Marc Isakh

Webbeheerder

Onze docenten

Smita James

Docent

Kay Seedorf

Docent

Mo Anouar

Docent – Macht van de Mediamaker – Cultuur Coach

Jenneke Boeijink

Docent – Cultuur Coach

Yeliz Dogan

Presentator – Film in je Vak

Lorenzo Jonathas

Docent – Macht van de Mediamaker

Massih Hutak

Docent – Welkom in mijn Buurt

Daniël Top

Docent – Cultuur Coach

Shriejan Paudel

Docent – Gilgamesj op Het Plein

Kalina Todorova

Docent – Gilgamesj op Het Plein

Riquel Gilliad

Docent

Yahaira Gezius

Docent

Levi Jacobs

Docent

Jon van Nieuwkerk

Docent – Gilgamesj op Het Plein

Janneke Mattijsen

Docent

Simon Amon

Docent

Tara Vink

Docent

Bastiaan Bosma

Docent

Kimo van den Berg

Docent

Lucas Huikeshoven

Docent – Welkom in mijn Buurt

Sarah Cuipers

Docent – Cultuur Coach

Rumi Kaul

Docent

Ahmed Batman

Docent

Stefan Schoorl

Docent

Michiel Vaanhold

Docent – Cultuur Coach

Frodi Fransman

Docent

Shanya van Soest

Docent

Yavuz Selim Isler

Docent – Gilgamesj op Het Plein

Liselot Hoekstra

Docent – Gilgamesj op Het Plein

Ons bestuur

Lucelle Comvalius

Bestuurslid

Machteld Zock

Bestuurslid

Bram Festen

Bestuurslid

Ron van der Kooij

Bestuurslid

Partners

noorderlicht logo nieuw

ABC Noorderlicht

Het Amsterdams Beroepscollege Noorderlicht en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren om te gaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
Logo MLO

Montessori Lyceum Oostpoort

Bekijk ‘t verzorgt projectweken op het Montessori Lyceum Oostpoort en we werken tevens samen in de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
Orion College Amstel logo

Orion College Amstel

Filmdocenten van Bekijk ’t werken gedurende drie jaar als cultuurcoach op Orion College Amstel. In onze lessen komen leerlingen steeds vanuit een andere invalshoek in aanraking met film en media. Ze gaan actief aan de slag met het maken een reportage of verfilmen een dialoog van een fictiefilm. Zowel voor als achter de camera.
hugensindex

Huygens College

Op het Huygens College biedt Bekijk ’t een doorlopende leerlijn aan voor de eerste drie leerjaren. We verzorgen een kennismakingsworkshop voor de eerstejaars en de workshops Macht van de Editor en Beats & Lyrics. Daarnaast bieden we een reeks podcastlessen aan.
De Heldring logo

VSO De Heldring

In het schooljaar 2023-2024 geeft Bekijk ‘t medialessen op VSO De Heldring (mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie).
Inholland Logo

InHolland

InHolland en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
netwerk filmeducatie nieuw

Filmeducatie.nl

Bekijk ‘t maakt deel uit van het netwerk Filmeducatie, waarin instellingen samenwerken die landelijk activiteiten ontwikkelen op het gebied van filmeducatie.
foam_logo

FOAM

FOAM (Fotografiemuseum Amsterdam) en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
Represent Logo Mark_Black

Represent Jezelf!

Represent Jezelf! en Bekijk ’t werken samen aan het project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk. We gaan daarnaast mogelijk samenwerken aan ons nieuwe project Planet Error.
ish logo

ISH Dance Collective

ISH Dance Collective en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
ICK logo_DEF OUTL NL

Imagine Film Festival

ICK Dans Amsterdam en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
LOGO_POLDERTHEATER

Poldertheater

Het Poldertheater en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.
kolom_logo

Praktijkcollege De Dreef

Filmdocenten van Bekijk ’t werken gedurende drie jaar als cultuurcoach op Praktijkcollege De Dreef. In onze lessen komen leerlingen steeds vanuit een andere invalshoek in aanraking met film en media. Ze gaan actief aan de slag met het maken een reportage of verfilmen een dialoog van een fictiefilm. Zowel voor als achter de camera.
sweelinck nieuw

Sweelinck College

Met het Sweelinck College in Amsterdam Zuid werkt Bekijk ‘t samen bij de jaarlijkse projectweek met culturele activiteiten in de onderbouw.
kolom_logo

Praktijkcollege Het Plein

Bij Praktijkcollege Het Plein worden praktijkvakken onderwezen, maar ook algemene vakken als taal en burgerschap. We werken samen aan drie projecten: Plein XL (naschoolse talentontwikkeling), Gilgamesj op Het Plein (meerjarig project waarin alle leerlingen een science fiction film maken) en de Cultuurcoaches (praktische filmlessen).
MLA logo 300 x300

Montessori Lyceum Amsterdam

“Help mij het zelf te doen”, deze uitspraak van de Italiaanse arts en pedagoge Maria Montessori is hét uitgangspunt van het onderwijs op het Montessori Lyceum Amsterdam (MLA). Bekijk ’t en MLA werkten o.a. samen aan het project ‘Film in je vak’ tijdens lessen biologie, science en alle talen.
images

Cburg College

Bekijk ’t en het Cburg College werken al jaren nauw samen. In het verleden hebben we op deze school de basisfilm van ons VR-project De Herkansing opgenomen. Momenteel verzorgen we het meerjarige project Macht van de Mediamaker waarin beeldvorming in de media centraal staat. We gaan daarnaast mogelijk samenwerken aan ons nieuwe project Planet Error.
Schermafbeelding 2023-07-06 om 14.02.09

Stichting Tamino

Docenten van Bekijk ’t en Stichting Tamino werken drie jaar als cultuurcoach op Orion College Amstel, Praktijkcollege De Dreef en Praktijkcollege Het Plein. Onze filmdocenten werken nauw samen met de beeldende- en theaterdocenten van Tamino. De samenwerking geeft beide partners de mogelijkheid om van elkaar te leren en om programma’s te kunnen (door)ontwikkelen.
Schermafbeelding 2023-07-06 om 14.00.07

Imagine Film Festival

Samen met Imagine Film Festival, het filmfestival voor de fantastische cinema, produceerden we het VR project De Herkansing. We gaan daarnaast mogelijk samenwerken aan ons nieuwe project Planet Error.
United painting Logo

United Painting

United Painting en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
DEGASTEN logo

De Gasten

De Gasten en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
Productiehuis Noord_logo

Productiehuis Noord

Productiehuis Noord en Bekijk ’t werken samen aan het driejarige project ‘Welkom in mijn buurt’ waarin jongeren leren omgaan met gentrificatie in hun eigen omgeving. Samen met diverse makers uit Amsterdam Noord gaan ze op zoek naar hun eigen verhalen en manieren om verschil te maken in hun wijk.
Logo Ons Lieve Heer op Solder

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en Bekijk ’t zijn partners binnen de Denktank Cultuureducatie Vmbo en Praktijkonderwijs.

Vrienden en sponsors

Bekijk´t wordt structureel gefinancierd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Daarnaast worden Bekijk ´t activiteiten projectmatig ondersteund door o.a. het Fonds voor Cultuurparticipatie, VSBfonds, Fonds ZOZ en Fonds21.

Bekijk ‘t maakt deel uit van het landelijk Netwerk Filmeducatie, het Netwerk Mediawijsheid en de VMBO Denktank.

 

Vriend worden?

Onze activiteiten zijn voor een groot deel afhankelijk van de financiële steun van sponsors en vrienden van Bekijk ‘t. Als vriend steun je onze stichting met een jaarlijkse bijdrage van € 25,- (meer mag natuurlijk altijd).

Stuur een e-mail naar [email protected] met je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, giro- of bankrekening en het bedrag dat je jaarlijks wilt overmaken. Een eenmalige gift is natuurlijk ook meer dan welkom!

Bekijk ‘t heeft een ANBI-status, dat betekent dat je donatie voor 125% fiscaal aftrekbaar is. In de volgende documenten lees je meer over de ANBI-status van Bekijk ‘t en over de activiteiten van onze stichting.

ANBI-gegevens Bekijk ‘t 2022

Bestuursverslag Bekijk ‘t 2022

Jaarrekening Bekijk ‘t 2022

Vacatures

Op stage bij Bekijk´t

Wil je op stage bij Bekijk ‘t? Dat kan! Studenten van opleidingen als Culturele en Maatschappelijke Vorming, Beeldende Vorming en Communicatie zijn je voorgegaan!

We hebben op dit moment plek voor een stagiair Educatie en een stagiair Communicatie. Misschien herken je je wel in onderstaande omschrijving? 

Je vindt het leuk om samen te werken in een klein team en bent creatief. Je bent nieuwsgierig en kunt je goed verplaatsen in een ander, met name in de belevingswereld van leerlingen op het vmbo. Je houdt van film en leert graag door te doen. 

Voor de stage Educatie zoeken wij iemand die ons kan ondersteunen, zowel in de klas als op kantoor. Denk aan het zelf ontwikkelen van (online) lessen en projecten. Voor de stage Communicatie zoeken wij iemand die kan ondersteunen in onze online aanwezigheid. Toegankelijkheid is voor ons heel belangrijk: wij willen dat al onze communicatie te volgen is voor iedereen. Denk aan het het bijhouden van onze social media, interviewen en nog veel meer.

Deze stages zijn zowel in te vullen door MBO als HBO studenten. Interesse in een korter of langer durende stageplek? Neem dan contact met ons op via [email protected].

Onze docenten

We zien de docent als mogelijke spiegel voor onze leerlingen: iemand waarin ze zich herkennen. Een persoon die vanuit een passie voor het vak voor de klas staat. We werken met professionele (freelance) filmdocenten, die toegankelijke en interactieve workshops en lessen geven. We zorgen voor een veilige omgeving in de klas: leerlingen weten wat ze gaan doen en wat ze van ons kunnen verwachten tijdens de les. We geven het goede voorbeeld aan de leerlingen en zetten nooit zomaar ‘iets’ online (zoals de films of reportages waaraan ze werken tijdens de les).

De Bekijk ’t filmdocenten:

 • Gaan uit van de belevingswereld van de vmbo’ers
 • Staan vanuit hun passie voor het vak voor de klas
 • Zijn ontspannen, benaderbaar en positief
 • Staan open voor diversiteit binnen de groep en gaan uit van gelijkwaardigheid
 • Luisteren naar de leerlingen en nemen hen serieus
 • Zorgen ervoor dat iedereen mee kan doen

Bi-cultureel. Neurodivers. Queer. Moeilijke woorden, die mensen proberen te omschrijven, maar wij zijn zoveel meer dan dat. Bij Bekijk ’t staat de mens centraal in alle prachtige verschijningsvormen. Ons gedroomde docententeam bestaat uit personen die een passie hebben voor hun vak en docenten die vanuit hun eigen unieke beleving en situatie bij willen dragen aan een wereld waarin onze leerlingen worden gezien, gehoord en gewaardeerd.

We zijn op zoek naar docenten in wie de leerlingen zich kunnen herkennen. Die kunnen levellen met onze jongeren, daadwerkelijk interesse hebben in hun mening, maar ook begrijpen hoe het is om op het vmbo te zitten.

Lijkt het je leuk om met ons samen te werken? Neem dan contact met ons op via [email protected]

Janneke Mattijssen 1026 x 1438