Adembenemende projecten die zorgen voor empowerment

Adembenemende projecten die zorgen voor empowerment

Adembenemend Da Vinci nieuws 1170 x 600

2021 staat voor de deur en we snakken met zijn allen naar een nieuw jaar en een frisse start. Toch leek het ons leuk om even kort terug te blikken op de Kunstenplanperiode 2017-2020 (met dank aan het Amsterdams Fonds voor de Kunst, onze hoofdsponsor). Hieronder vind je een greep uit de bijzondere projecten die we in de afgelopen vier jaar hebben gerealiseerd.

Adembenemend Da Vinci

In 2017 vierden we de afsluiting van het project Adembenemend Da Vinci in Schouwburg De Kring in Roosendaal. Op het Da Vinci College – een Roosendaalse school voor vmbo en praktijkonderwijs – gaven we twee jaar lang elke maandag kunstlessen aan 180 leerlingen. Ze maakten buurtreportages, videoclips, een promo film voor hun school, een kookboek en een voorstelling voor de opening van het nieuwe schoolgebouw. Het was geweldig om de leerlingen te zien groeien tijdens dit project. Adembenemend Da Vinci kwam tot stand met steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie.


De Herkansing

Onze duik in de wereld van Virual Reality (VR), of liever gezegd van het filmen in 360 graden. Samen met het Imagine Film Festival en VR-regisseur Lucia Galindo Martinez bedachten we De Herkansing: een film over onverklaarbare verschijnselen op een middelbare school. Leerlingen konden zelf scènes toevoegen aan de film, zowel als acteur als als filmmaker. De resultaten waren veelal verrassend. De Herkansing kwam tot stand met steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Fonds21.


Documaken

Samen met filmdocenten Jasper Vreken, Remon Klik, Vera Hageman en filmdocent van het jaar 2019 Malu Sanders begonnen we in 2018 met het project Documaken. Met die methode kunnen leerlingen vwo, havo en vmbo-t hun profielwerkstuk maken als docu. Inmiddels doen er acht scholen actief mee aan het project, is er de site Documaken.nl (met een online stappenplan voor het maken van documentaires) en gaan we de derde editie van het Documaken Film Festival beleven in Eye! Dit project waar we nog steeds volop aan werken wordt mede mogelijk gemaakt door het Leraren Ontwikkelfonds.


Empowerment voor entree-studenten ROC

Op de entree-opleiding van het ROC van Amsterdam College West gaven we een lessenserie aan leerlingen die vanuit het praktijkonderwijs instromen op het mbo. De studenten leerden om zich effectief en overtuigend op video te presenteren voor stagebedrijven en toekomstige werkgevers. We waren trots op de resultaten, en al helemaal op de leerling die – na aanvankelijk te zijn afgewezen – dankzij haar video alsnog haar gewenste stageplek kreeg!

Meer weten over al onze (lopende) projecten? Bezoek dan onze pagina Activiteiten of doe mee aan een van onze gratis Online Lessen.

 

De projecten van Bekijk 't worden mede mogelijk gemaakt door: