‘School is kut’ grote winnaar Documaken.nl Filmfestival

‘School is kut’ grote winnaar Documaken.nl Filmfestival

School is kut origineel 2 1170 x 600

Hoe makkelijk kom je aan drank en drugs? Laat jij je leiden door reclames? En is school kut? Deze en nog meer (actuele) vragen werden beantwoord tijdens de tweede editie van het Documaken.nl Filmfestival op zaterdag 29 februari in bioscoop Rialto in Amsterdam.

Grote winnaar van de middag was de documentaire ‘School is kut’ van Marilyn Bartling en Mila Swinkels van het Montessori Lyceum Amsterdam, waarin de makers onderzochten waarom middelbare scholieren soms zo gedemotiveerd zijn. Ze maakten de documentaire voor hun profielwerkstuk via de website Documaken.nl. Niet alleen de provocerende titel viel op volgens de vakjury (bestaande uit documentairemakers Saskia Gubbels en Mo Anouar), maar vóóral ook de inhoud. Het gekozen onderwerp leeft onder scholieren, de muziekkeuze is uitstekend en al het materiaal is zelf gefilmd; van een brandend boek in de intro tot ‘vox popjes’ (interviews) achter een lessenaar op het grasveld van het Museumplein.

Documentairemaker Mila Swinkels was aanwezig in de zaal. Ze ontving onder andere een Cineville-pas en een wildcard voor het Nederlands Film Festival voor Scholieren in september. Ze hoopt dat haar docu onderwijzend Nederland tot denken en doen zal aanzetten: “Misschien dat er dan iets verandert!” De documentaire ‘Gender’ van Tess Kamping en Julia Roggeveen van Hervormd Lyceum Zuid kreeg een eervolle vermelding van de vakjury (“zat goed in elkaar”, “knap onderzoek”) en ontving tevens de publieksprijs, die bepaald werd via de beproefde scheurkaart-methode.

Documaken.nl is een project van Bekijk ’t in samenwerking met het Montessori Lyceum Amsterdam, het 4e Gymnasium Amsterdam, Hervormd Lyceum Zuid en SG De Rietlanden Lelystad. Leerlingen van deze scholen maakten eind 2019 hun profielwerkstuk in de vorm van een documentaire met behulp van de gelijknamige site. Dit bood hun de mogelijkheid om hun verhaal op een volledig andere manier te vertellen en met een groter publiek te delen. De 7 beste docu’s werden op 29 februari voor publiek vertoond in een van de leukste bioscopen van Amsterdam.

Als school ook meedoen aan Documaken.nl? Mail ons via [email protected] en maak het Documaken.nl Filmfestival volgend jaar nog prikkelender en spannender met jouw bijdrage(n)! Bekijk hieronder een videoverslag van de middag!