ADEMBENEMEND DA VINCI

Elkaar beter leren kennen via kunst

Adembenemend Da Vinci

Een boost aan cultuureducatie

In Roosendaal voeren we een groot tweejarig project uit om cultuureducatie op het vmbo een boost te geven. Na de VMBO Filmschool is dit het tweede opeenvolgende project dat we uitvoeren in de regeling “Cultuureducatie met kwaliteit voor het vmbo” van het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Adembenemend Da Vinci clip close 3 935 x 700
Adembenemend Da Vinci clip close 2 935 x 700
Adembenemend Da Vinci clip close 1 935 x 700

180 leerlingen leren kunst kennen én elkaar!

Het Da Vinci College is een school voor vmbo met diverse opleidingen op het niveau vmbo basis, kader en praktijkonderwijs. Tot en met schooljaar 2015-2016 bestond het Da Vinci College uit drie verschillende locaties. Vanaf september 2016 gaan al die leerlingen samen naar school in een gloednieuw en prachtig gebouw. En dat proces begeleiden we.

In zeven blokken van acht weken krijgen zo’n 180 leerlingen les in allerlei kunstdisciplines met -natuurlijk- een focus op audiovisuele media. Naast die kunstdisciplines, leren ze vooral elkaar kennen; ze kunnen zichzelf presenteren aan de ander. De videoclip Dit is de stad is hier een mooi voorbeeld van. Leerlingen schreven de teksten, zongen deze in en spelen in de videoclip; ze presenteren zichzelf en hun leven in de stad waar zij wonen door middel van beeld en muziek.

Leren door te doen

Een belangrijk markeringspunt in het project was de openingsvoorstelling van het nieuwe gebouw in oktober 2016. Leerlingen speelden, dansten, maakten muziek en waren betrokken bij het maken van decors en video’s voor in de voorstelling.

Het samenwerken aan deze voorstelling in gemengde groepen gaf de leerlingen een eerste kans om met leerlingen van de andere locaties in contact te komen. Leerlingen werken toe naar een eindexpo van al het gemaakte werk aan het eind van schooljaar 2016-2017.

Adembenemend Da Vinci werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds.