PLANET ERROR

Planet Error

De impact van de klimaatcrisis op onze leerlingen

Planet Error is een meerjarig project voor vmbo-leerlingen op het Cburg College Amsterdam over de klimaatcrisis en de opwarming van de aarde. Het project is een initiatief van Bekijk ’t en het Cburg College i.s.m. Represent Jezelf, Open Schoolgemeenschap Bijlmer en het Warming Up Festival.

De klimaatcrisis heeft een enorme impact op de toekomst van onze leerlingen. Maar wat vinden zij daar zelf eigenlijk van? Wij nemen dit grote onderwerp als startpunt voor het maken van creatieve video’s met spoken word, interviews, animaties en nog veel meer. Dat doen we met makers die goed thuis zijn in het onderwerp én die de taal van onze jongeren spreken.

De kracht van verbeelding staat centraal bij het maken van de video’s. Op die manier komen leerlingen erachter hoe ze zelf actief een creatieve bijdrage kunnen leveren aan verandering van hun (leef)wereld. Tijdens Planet Error produceren we, samen met de leerlingen, lesmateriaal dat ingezet kan worden op andere vmbo-scholen, zoals Open Schoolgemeenschap Bijlmer.

Planet Error 935 x 700

Achtergrond van dit belangrijke project

Het Cburg College heeft een duidelijke visie op duurzaamheid en profileert zich met programma’s die zich richten op het gebruik van creatieve digitale media. Daarbij houdt de school de omgeving en maatschappelijke context scherp in het oog. De toekomst is hun uitgangspunt: de school wil bijdragen aan een duurzame samenleving.

“Onze leerlingen zijn niet echt bezig met klimaat. Het leiden van hun leven als tiener is voor hen al complex genoeg. Als school nemen we onze verantwoordelijkheid om deze kinderen voor te bereiden op hoe zij kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. Ook al vinden ze misschien hun eigen bijdrage niet zo groot: wij kunnen hen ervan bewust maken dat veel kleine acties samen, een groot effect kunnen hebben.”
Rick Volder, directeur Cburg College

Ideeën vmbo'ers zijn onmisbaar

Bekijk ‘t heeft al meer dan 20 jaar ervaring op het vmbo op het gebied van cultuureducatie. De stichting vindt het belangrijk om actuele thema’s aan te pakken met vmbo-leerlingen. Het thema klimaat is daarbinnen het meest urgent! Bekijk ‘t vindt dat de ideeën van juist deze leerlingen onmisbaar zijn voor mogelijke creatieve oplossingen voor de klimaatcrisis.

Planet Error is een initiatief van Bekijk ’t en het Cburg College i.s.m. Represent Jezelf, Open Schoolgemeenschap Bijlmer en het Warming Up Festival. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Fonds voor Cultuurparticipatie, Triodos Foundation, Stichting Zabawas en Fonds 21

Meer weten over dit project?​

Mail naar [email protected] of bel 020 58 181 50.

Planet Error wordt mede mogelijk gemaakt door