MACHT VAN DE EDITOR

Macht van de Editor

Geschikt

Vanaf het tweede jaar van het voortgezet onderwijs

LOCATIE

Op school, in de klas

Duur

2 x 90 minuten

Prijs

€ 550,00 (binnen Amsterdam)

BIOSCOOPBEZOEK

Op verzoek is het mogelijk om de speelfilm en trailers te bekijken in een bioscoop in de buurt van de school. Voor de zaalhuur worden extra kosten in rekening gebracht.

Hoe machtig is een editor eigenlijk? Daar komen leerlingen achter in deze workshop door zelfstandig een filmtrailer te maken van de Nederlandse film Prins!

Hoe een film in elkaar wordt gezet bepaalt hoe je het verhaal ervaart. Zo kun je door een shot weg te laten ineens volledig anders denken over een personage. Ook het gebruik van muziek en geluidseffecten beïnvloeden hoe je een speelfilm beleeft. In deze workshop komen leerlingen meer te weten over wat een editor doet, onder andere door zelfstandig een filmtrailer te maken. Ze ontdekken dat ze heel veel invloed uit kunnen oefenen op het publiek wanneer ze zelf achter de knoppen zitten.

Het bekijken van de speelfilm Prins is onderdeel van het programma, dit kan op school of op verzoek in een bioscoop in de buurt. Daarna vergelijken we de vorm van de speelfilm met de vorm van de zelfgemaakte trailers en welke invloed dat heeft op de inhoud. Zo komen de leerlingen erachter dat ze heel veel verschillende verhalen kunnen vertellen met dezelfde beelden!

Leren monteren en meteen zelf een trailer maken!

Leerdoelen

  • Bewust worden van de werkzaamheden en ‘de macht’ van de editor
  • Bewust worden van de keuzes die filmmakers maken en hoe dat (on)bewust jouw wereldbeeld kan beïnvloeden
  • Leerlingen komen erachter wat je nodig hebt om een filmtrailer te maken en zetten die kennis meteen om in een zelfgemaakte trailer
  • Leerlingen leren een eenvoudige filmmontage te maken op een tablet

Het is ook mogelijk om de workshop aan te passen. Neem vrijblijvend contact op met ons Hoofd Educatie Ellenoor Bakker via [email protected] en ontdek welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Over de speelfilm Prins

In Prins (Sam de Jong, 2015) draait het om de 17-jarige Ayoub (Ayoub Elasri) die tot over zijn oren verliefd is op Laura (Sigrid ten Napel). Helaas is Laura al bezet. Terwijl Ayoub probeert haar hart te veroveren, komt hij Kalpa (Freddy Tratlehner) tegen, een zware crimineel met een paarse Lamborghini. Onder invloed van Kalpa begint Ayoub’s wereld uit elkaar te vallen.

3

Macht van de Editor wordt mede mogelijk gemaakt Halal Film Producties