DIGITALE VEILIGHEID

Interactieve workshop

Digitale veiligheid

Geschikt voor

Bovenbouw van het voortgezet onderwijs

LOCATIE

Op school, in de klas

Duur

2 x 100 minuten

Prijs

€ 550,00 (binnen Amsterdam, alle workshops op één dag)

Internetfraude, grooming, sextortion en spoofing. Je kan er allemaal mee te maken krijgen wanneer je online bent. En dan is het toch handig als je het herkent! In deze interactieve workshop van Bekijk ‘t worden leerlingen zich (meer) bewust van hun digitale veiligheid.

Dat je niks te verbergen hebt, betekent niet dat iedereen alles van je mag weten, toch? Onze docent vraagt de leerlingen aan het begin van de workshop om hun mobiel te ontgrendelen en deze door te geven aan een andere klasgenoot. Er is natuurlijk geen enkele leerling die dit wilt doen. Die reactie vormt het startpunt van een gesprek over het belang van privacy.

De workshop bestaat onder andere uit quizzen en maakopdrachten die leerlingen op speelse wijze bewust laten worden van hun veiligheid online. We gaan in op onderwerpen die ze vaak al kennen (zoals sexting of smartphone verslaving), en we maken ze bewust van hoe bedrijven aan hun persoonlijke informatie verdienen en hoe hun wereldbeeld stiekem wordt beïnvloed door algoritmes.

Bewuster online met Bekijk 't!

De leerlingen maken tenslotte een minipresentatie waarin ze ingaan op een van de besproken onderwerpen. De school kan ervoor kiezen om deze aan leerlingen van de onderbouw te presenteren (als onderdeel van een bredere awareness campagne).

 Leerdoelen

  • Leerlingen worden zich (meer) bewust van veiligheidsrisico’s wanneer ze online zijn.
  • Leerlingen worden zich (meer) bewust van de belangen van social media bedrijven.
  • Leerlingen oefenen hun presentatievaardigheden.

Het is ook mogelijk om de workshop aan te passen in een korter durende ‘light version’. Neem vrijblijvend contact op met ons Hoofd Educatie Ellenoor Bakker via [email protected] en ontdek welke mogelijkheden er zijn.

Digitale veiligheid 3 937 x 700