‘Ontluikend’ wint derde editie Documaken Filmfestival

‘Ontluikend’ wint derde editie Documaken Filmfestival

hoipipeloi

Lente IJsendijk en Malou de Kruijk van het Montessori Lyceum Amsterdam hebben op zaterdag 24 april de juryprijs in de wacht gesleept van het Documaken Filmfestival 2021 met hun documentaire ‘Ontluikend’.

De documentaire over de eerste gevoelens van verliefdheid bij jongeren werd unaniem tot winnaar gekozen door de jury bestaande uit documentairemakers Mo Anouar, Saskia Gubbels en aanstormend filmtalent Eli Idsart (leerling Het 4e Gymnasium in Amsterdam).

Documaken.nl is een project waarmee middelbare scholieren een documentaire maken als profielwerkstuk. Ze doen dit met behulp van de gelijknamige site. Elk jaar vindt er ook een festival plaats met de beste documentaires. Dit jaar werden zeven docu’s geselecteerd van de zeven deelnemende scholen, met de meest uiteenlopende onderwerpen; van 5G (en wat daar mis mee is) tot de invloed van drillrap op jongeren.

Het juryrapport over ‘Ontluikend’: “Een prachtige filosofische en artistieke ode aan de liefde. Het begin pakt meteen, door de combinatie beeld en geluid. Belangrijk onderwerp zeker in deze tijd van sociale afstand. Een open en eerlijke docu die verleidt op een poëtische manier, waardoor je als kijker op veel momenten ontroerd raakt, en dat is wat een goede documentaire moet doen; informeren én emotioneren. De filmmakers hebben goede mensen gevonden die niet alleen een mooi persoonlijk verhaal hebben, maar zich ook kwetsbaar durven opstellen, door zich te laten filmen in intieme en gevoelige scenes.”

Het Documaken Filmfestival vond voor de eerste keer plaats in EYE Amsterdam, met in achtneming van alle geldende coronamaatregelen. Meer daarover lees je hier.

Documaken.nl is een project van Bekijk ’t (expert in filmeducatie) in samenwerking met het Montessori Lyceum Amsterdam, Het 4e Gymnasium Amsterdam, Hervormd Lyceum Zuid, SG De Rietlanden Lelystad, IVKO en Metis Montessori Lyceum, met ondersteuning van het Netwerk Filmeducatie.

Foto’s: Remon Klik/Marco Hohl. Trailer: Malu Sanders.