In Memoriam Camiel Zwart

In Memoriam Camiel Zwart

Camiel Zwart 1170 x 600

We zijn bij Bekijk ’t erg geschrokken van het onverwachte overlijden van onze (freelance) filmdocent Camiel Zwart. Bekijk ‘t directeur Luc van Leeuwen denkt aan hem terug in een In Memoriam namens ons hele team. 

“Wij leerden Camiel in 2013 kennen toen we driftig op zoek waren naar inspirerende filmdocenten, liefst beschikkend over een flinke dosis geduld en uithoudingsvermogen, voor ons project ‘vmbo filmschool’. Dat hield in: twaalf groepjes pubers op de Bredero mavo twee jaar lang begeleiden in zo ongeveer alle aspecten van het filmmaken. Met voor elk groepje als einddoel, je raadt het al: een film maken.

Camiel kreeg – naar wat later bleek – het meest dwarse en puberale groepje pubers dat je je maar kunt voorstellen. Als ze zich al ergens voor wilden inspannen, dan was dat meestal gericht op het bloed onder je nagels vandaan halen, en dat die beoogde film er aan het eind van die twee jaar zou gaan komen leek een illusie. Maar Camiel bleek over zo’n onuitputtelijke dosis geduld, warmte en positivisme te beschikken dat hij zelfs deze puberaalste aller puberale pubers uiteindelijk mee wist te krijgen.

Hun film SuperOpa kwam er, en ze gloeiden van trots bij de vertoning in het Ketelhuis. Camiel ook trouwens, trots op zijn pubers. En wij ook, trots op Camiel, die in de jaren daarna nog tig projecten en workshops voor Bekijk ‘t heeft gedaan om al zijn kennis en ervaring als filmmaker aan de volgende generatie door te geven.

We denken in dankbaarheid en met groot respect terug aan onze SuperCamiel en zullen hem verschrikkelijk missen.”

Luc van Leeuwen – namens het gehele team van Bekijk ‘t.

Ga naar de site van Blackframe als je een mooie herinnering hebt aan Camiel die je wil delen. En lees hier een eerder gepubliceerd interview met Camiel over zijn werkzaamheden als filmdocent bij Bekijk ‘t.