Bart Valkenier is Online Filmleraar van het Jaar 2020

Bart Valkenier is Online Filmleraar van het Jaar 2020

Filmleaar van het Jaar 2020 1170 x 600

Bart Valkenier is op 29 september uitgeroepen tot de nieuwe Online Filmleraar van het Jaar 2020. Bart werd door de vakjury van film- en onderwijsprofessionals verkozen tot de meest aansprekende filmdocent.

De winnaar werd onthuld door Marilyn Bartling, die in februari het Bekijk ’t Documaken.nl Filmfestival won met de docu ‘School is kut’. Marilyn sprak namens de vakjury waar zij deel van uitmaakt. De vakjury koos voor Bart vanwege zijn missie om film voor iedereen toegankelijk te maken. Bart motiveert zijn leerlingen om zelf film te maken, hij verbindt kunstgenres, zijn filmpjes zijn uitnodigend voor leerlingen en zet hen aan tot actie om aan de slag te gaan met film.

Over Bart Valkenier
Bart Valkenier is docent multimediale producten op het TalentStad Beroepscollege in Zwolle. “Je kunt vier jaar lang non-stop kijken naar Netflix. Maar hoe komt het nou dat mensen hooked zijn om te blijven kijken? Welke trucjes gebruiken filmmakers?,” aldus Bart. De docent laat zijn leerlingen nadenken over bingewatching. Zo laat Bart zijn leerlingen drie filmpjes uitkiezen die zij tof vinden en vraagt hij zijn leerlingen om op te schrijven waarom de filmpjes hen zo aanspreken.

Leerlingen leren naar het verhaal en naar de beelden kijken. Ook onderzoeken ze hoe een film is geëdit. Door goed te kijken gaat er een wereld voor ze open. Ze verwoorden en onderzoeken wat ze mooi vinden en daardoor kunnen ze ook makkelijker aan de slag met het maken van hun eigen film. Daarnaast leren ze hoe ze met film zichzelf kunnen uitdrukken.

De prijs
Bart Valkenier is gedurende één schooljaar (2020-2021) het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs en krijgt een riante bioscoopbon van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters. Met de klas mag Bart naar een filmtheater of filmfestival naar keuze. Bart neemt ook plaats in de jury van de volgende verkiezing.