Maak kennis met Bekijk ’t bestuurslid Bram Festen!

Maak kennis met Bekijk ’t bestuurslid Bram Festen!

Bram Festen 1170 x 600

Bram Festen (hij/hem) zit sinds 2019 in het bestuur van Bekijk ‘t. Wie is Bram en wat is zijn favoriete Bekijk ’t project? Je leest het in dit interview!

Wat doe je in het dagelijkse leven?

“Sinds vijf jaar ben ik (mede)eigenaar van campagnebureau BKB in Amsterdam. Héél kort door de bocht: wij vertellen verhalen om verandering teweeg te brengen in de maatschappij; van duurzaamheid tot vluchtelingenproblematiek. Wij geloven in de kracht van verhalen. Een goed verhaal neemt je mee, maakt je bewust en laat jou zien dat het ook anders kan.”

Waarom wilde je bestuurslid worden bij Bekijk ‘t?

“Ik vind de missie van Bekijk ’t onwijs tof! Met BKB hebben we ooit een project gedaan over de Gelijke Kansen Alliantie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dat initiatief stelt zich tot doel om gelijke kansen in het onderwijs te bevorderen. Toen ik werd gevraagd voor het bestuur dacht ik: ‘Dit is hét moment om daar nog meer aan bij te dragen!’”

Heb je als Bekijk ‘t bestuurslid iets geleerd over het vmbo wat je voorheen niet wist?

“Leerlingen werken graag mee aan de lessen van Bekijk ‘t, maar door twijfels of onzekerheden lijkt het soms of ze er niet voor openstaan. Veel jongeren hebben moeite om iets op beeld te doen of om op een podium te staan. Daar was ik me niet van bewust. Van Bekijk ’t heb ik geleerd dat het heel belangrijk is om een omgeving te creëren waarin de leerlingen zich veilig voelen om aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het opnemen van een audio podcast; doordat ze niet op beeld komen, durven ze ineens wel.”

Wat denk jij dat je persoonlijk bijdraagt aan het bestuur? Wat zijn je kwaliteiten?

“Als ondernemer heb ik dagelijks te maken met het reilen en zeilen van een bedrijf. Denk hierbij aan het creëren van een veilige werkomgeving of het aannemen van nieuwe mensen. Die ervaring is interessant voor Bekijk ‘t. Daarnaast heb ik met mijn bedrijf een netwerk opgebouwd dat ook voor jullie van betekenis kan zijn. Het valt me op dat dit al heel erg overlapt. Zo hebben Bekijk ’t en BKB allebei gewerkt met THEATER DEGASTEN, Represent Jezelf! en Massih Hutak.”

Tenslotte, wat is je favoriete Bekijk ’t project en waarom?

Welkom in mijn Buurt vind ik te gek! Dat project gaat over gentrificatie in Amsterdam-Noord. Het is een onderwerp dat bewust of onbewust deel uitmaakt van de levens van de leerlingen. Ze zien dat hun buurt verandert en onderzoeken zelfstandig de redenen hiervoor. Bekijk ’t geeft hen een podium om hun persoonlijke verhalen te vertellen en laat hen zien dat ze zelf in actie kunnen komen om verandering teweeg te brengen. Dat ervaar ik als iets heel positiefs!”

Interview: Marco Hohl