Verkiezing Filmleraar van het Jaar 2019 van start

Verkiezing Filmleraar van het Jaar 2019 van start

Filmleaar van het jaar origineel 1170 x 600

De verkiezing van de Filmleraar van het Jaar 2019 is begonnen. Leerlingen, collega-docenten, schooldirecties en filmprofessionals kunnen hun bevlogen filmleraren tot 15 juni 2019 aanmelden via filmleraarvanhetjaar.nl. De winnaar wordt in het najaar op het Nederlands Film Festival bekendgemaakt.  

Waarom begrijp je beelden zonder woorden? Wat zie je nu echt als je naar Insta stories, videoclips, series en films kijkt? Waarom trekt het zo je aandacht? Via lessen over film leren steeds meer jongeren betekenis te geven aan de beelden die ons dagelijks omringen.

Filmeducatie is belangrijk in een mediale samenleving, maar heeft nog geen vaste plek in het onderwijs. Om die reden spelen de creatieve leraren, die leerlingen wel op weg helpen in het medialandschap, een belangrijke rol. Zij zijn de ambassadeurs voor het onderwijs van de toekomst. De verkiezing van de Filmleraar van het Jaar zet dan ook de spotlights op deze innovators.

Voordragen
Docenten, directies, leerlingen en filmprofessionals kunnen hun favoriete filmleraar van het jaar voordragen tot 15 juni 2019 via filmleraarvanhetjaar.nl/nomineer-een-leraar. Iedere leraar kan Filmleraar van het Jaar worden, ongeacht waar en waarin hij of zij lesgeeft. Of het nu gaat om een docent Nederlands, Maatschappijleer of een basisschoolleerkracht die aandacht besteedt aan filmeducatie, allen komen in aanmerking voor deze eretitel.

Jury
Uit de inzendingen wordt door een vakjury de winnaar gekozen. De jury bestaat dit jaar uit eindredacteur van NTR Schooltv Erik Appelman, filmmaker en docent Ahmet Polat, hoofd Educatie bij Eye Filmmuseum Florine Wiebenga, lerarenopleider bij de HvA David Geneste, Filmleraar van het Jaar 2018 Jeroen Stultiens en Aya el Gris, leerling aan het Hervormd Lyceum West.

Prijs
De prijs is de eer, een jaar lang gratis naar de film – beschikbaar gesteld door de NVBF – en met de klas naar een filmtheater of festival naar keuze. De drie genomineerde leraren worden in september bekendgemaakt. De uiteindelijke winnaar krijgt de prijs uitgereikt tijdens het Nederlands Film Festival 2019.

Filmleraar van het Jaar is een initiatief van Eye Filmmuseum met het Netwerk Filmeducatie en wordt mede-ondersteund door het Nederlands Film Festival en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters.

Zie hieronder het filmpje waarin een van de genomineerden van 2018, Meester Jeroen Stultiens, overvallen werd in de klas om zich aan het land te presenteren. Hij werd de uiteindelijke winnaar.