Props voor de props van ‘Gilgamesj op Het Plein’

Props voor de props van ‘Gilgamesj op Het Plein’

Gilgamesj decor 1170 x 600

Op donderdag 22 september werd het tweede deel van de science fiction film ‘Gilgamesj op Het Plein’ gepresenteerd op Praktijkcollege Het Plein. Bij Bekijk ’t mochten we al ietsje eerder kijken naar de eerste edit en wat hebben we genoten. Het verhaal boeit, de acteurs gaan volledig op in hun rol en de kleurrijke decors en fantasievolle props spatten van het scherm.

Voor degenen die niet bekend zijn met het initiatief: ‘Gilgamesj op Het Plein’ is een meerjarig project van Bekijk ’t en Praktijkcollege Het Plein, dat toewerkt naar het maken van een science fiction film. Alle 170 leerlingen werken eraan mee. Ze krijgen les in acteren, muziek, script ontwikkeling, martial arts, decor, filmtechniek en grime van de docenten van Het Plein en van externe kunstenaars. Ook minder voor de hand liggende vakken als handel en koken (denk aan de catering voor de crew) doen mee!

Vriendschap, afscheid, macht en onmacht

Willem-Jan Hoekstra, senior docent Kunst en Cultuur op Praktijkcollege Het Plein, heeft zijn professionele leven lang al een fascinatie voor het vierduizend jaar oude heldenepos Gilgamesj: “Het is een prachtig verhaal waarin allerlei archetypes en belangrijke onderwerpen als vriendschap, afscheid, rouw, macht en onmacht een rol spelen. Die thema’s zijn heel herkenbaar voor onze leerlingen. We vertellen niet het originele verhaal. Een deel van de leerlingen is zelf het epos aan het bewerken tot het script van de science fiction film.”

Ruimtevoertuigen en andere vliegmachines

De gedreven kunstdocent is steengoed in het vinden van oude apparaten en spullen die door de getalenteerde leerlingen onder handen worden genomen. Zo worden waterkokers en stofzuigers getransformeerd tot ruimtevoertuigen en andere vliegmachines met behulp van vaardige handen, enorm veel creativiteit en hier en daar een likje goudkleurige verf. Willem-Jan: “Wat ik het allerleukst vind is dat je echt een ‘makerssfeer’ voelt op school. Het is niet vanzelfsprekend dat onze leerlingen hun positieve gevoelens uitten, maar tijdens dit project doen ze dat wel. Dat teamgevoel – dat we samen iets aan het maken zijn – vind ik enorm belangrijk.”

Benieuwd naar de decorontwerpen en props? Check dan de galerie hieronder! Op de eerste foto zie je Willem-Jan met twee leerlingen tijdens de opnames van ‘Gilgamesj de Dictator’ – het tweede deel van de speelfilm. Meer informatie over het project vind je hier.

 

'Gilgamesj op Het Plein' wordt mede mogelijk gemaakt door