“In de lessen van Bekijk ‘t excelleren vaak andere leerlingen”

“In de lessen van Bekijk ‘t excelleren vaak andere leerlingen”

glasinlood sweelinck 1170 x 600

Het Sweelinck College in Amsterdam werkt al 15 jaar samen met Bekijk ’t en daar zijn we best wel een beetje trots op!

Waarom kiest deze school al zo lang voor Bekijk ‘t? En hoe reageren de leerlingen op onze lessen? We vroegen het aan mentor Nicolette Bunnik van het Sweelinck College.

Nicolette, waarom kiest het Sweelinck al 15 jaar voor Bekijk ‘t?

“Bekijk ’t is heel flexibel. Ze luisteren goed en je kan ze alles vragen. De workshops en lessen die ze aanbieden sluiten heel goed aan bij onze behoeften. Bekijk ’t weet altijd de juiste mensen te vinden om het uit te voeren. Vaak zijn dat personen die perfect bij onze doelgroep passen. Ze werken heel precies en dat is prettig. Je kan altijd op ze bouwen.”

Op welk moment vragen jullie Bekijk ’t om mee te denken over een workshop?

“Soms merken we dat er iets mist binnen ons curriculum. Dat is het moment waarop we contact opnemen. We vragen dan of Bekijk ‘t ideeën heeft om vorm te geven aan de workshop. Sommige programma’s draaien we jaren achter elkaar, maar we vinden het ook interessant om nieuwe dingen uit te proberen.
De afgelopen jaren hebben we van alles samen gedaan. Leerlingen zijn gaan vloggen, ze hebben zelf een videoclip geproduceerd en ze zijn aan de slag gegaan met verschillende kunstenaars.”

Hoe reageren de leerlingen op de workshops van Bekijk ‘t?

“Heel erg goed! Bekijk ’t vraagt de juiste kunstenaars en docenten voor de lessen en je ziet dat de leerlingen daar positief op reageren. De docenten hebben kennis in huis, ze zijn vaak jong en de leerlingen vinden dat leuk.
Soms moeten de kinderen er wel even inkomen. Sommigen vinden het spannend dat de dag ineens anders verloopt dan normaal en het blijven natuurlijk pubers; die vinden bij voorbaat dingen niet leuk. Maar de draai is best snel gemaakt. De kinderen werken met plezier aan de opdrachten en ze zijn trots op het mooie eindresultaat.”

Kun je daar een voorbeeld van geven?

“Meerdere van onze klassen hebben onlangs meegewerkt aan de campagne #ookikhebmijnvmbodiploma (meer daarover lees je hier). Onderdeel daarvan is het maken van een campagneposter. Die posters hangen nu ook op school. Leerlingen vinden het ontzettend leuk dat iedereen de door hun gemaakte posters kan zien.” 

Wat hoop je dat leerlingen bijblijft na een Bekijk ’t workshop?

“Veel kinderen denken dat ze niet zoveel hebben met kunst. Dan gaan ze ermee aan de slag en blijken ze het leuk te vinden of ze komen erachter dat ze er best wel goed in zijn. Ze kunnen meer dan ze zelf denken. Toen we aan #ookikhebmijnvmbodiploma werkten bleek een leerling écht oog te hebben voor fotografie. Dat zijn belangrijke momenten. Die impact moet je niet onderschatten.
Jongeren worden elke keer weer op hun brein bevraagd, alsof dat het enige is wat telt. Het maken van kunst is net zo belangrijk voor ze. In de lessen van Bekijk ’t excelleren vaak andere leerlingen dan normaal. Een leerling die nooit zo goed kan meekomen, wordt ineens de leider van de groep. Dat is geweldig om te zien!”

Wil je een workshop of een lessenreeks van Bekijk ’t boeken? Of ga je graag het gesprek met ons aan? Bekijk dan ons aanbod online of stuur een mailtje naar ons Hoofd Educatie Ellenoor Bakker via [email protected].

Fotobijschrift: Op de foto zie je een glas-in-loodraam dat onderdeel is van het trappenhuis van het Sweelinck College. 

Interview: Marco Hohl