Maak kennis met Bekijk ‘t bestuurslid Lucelle Comvalius

Maak kennis met Bekijk ‘t bestuurslid Lucelle Comvalius

Lucelle Comvalius maal 3 1170 x 600

Lucelle Comvalius (48) is sinds begin dit jaar bestuurslid bij Bekijk ‘t. Wie is zij? Wat heeft ze met het vmbo? En waarom wilde ze eigenlijk in het bestuur?

Hoi Lucelle, leuk om je te spreken. Hoe gaat het met je?

“Een beetje moe, maar goed! In september ben ik begonnen als docent bij het Teachers College van Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ik heb hier veel nieuwe dingen geleerd. De periode voor de zomervakantie voelt als een rollercoaster. Het is heftig om aan het einde van het schooljaar alle ballen in de lucht te houden.”

Wie ben je en wat doe je allemaal?

“Ik ben Lucelle Comvalius; getrouwd met Jac en ik heb een zoon en een dochter. Mijn man en ik zijn een ‘docentensetje’. Hij is muziekleraar en ik ben docent maatschappijleer. Ik heb 25 jaar ervaring in het vmbo en ik heb onder andere ook lessen burgerschap gegeven op het mbo. In 2019 ben ik tot Leraar van het Jaar verkozen. Ik ben de langstzittende Leraar van het Jaar – ik was het 3 jaar lang door de coronapandemie. Sinds september geef ik les aan een nieuwe generatie docenten op Hogeschool Windesheim.”

Wat heb je met het vmbo?

“Als docent heb ik lesgegeven op de havo en op het vwo, maar het vmbo had altijd al mijn hart. Ik ben zelf als leerling begonnen op het vmbo; ik denk dat dat ook meetelt. Toen ik 19 was liep ik stage op een middelbare school. Ik kreeg de verantwoordelijkheid over een havo 5 en een mavo 4 klas; mijn stagebegeleider had liefdesverdriet en zat de hele dag in zijn auto voor de school te huilen. De havo-klas was geweldig, maar die leerlingen deden alles wat ik vroeg. Ik dacht alleen: “Waar staat die verborgen camera? Ik word voor de gek gehouden!” De mavo-klas moest ik entertainen; en dat gaat mij goed af. Als docent moet je zoveel meer uit de kast halen omdat je met een andere type leerling werkt en dat vind ik gewoon leuk.
Ik heb twee zware zwangerschappen gehad. Op mijn oude school moest ik een keer spugen; twee van die grote vmbo-leerlingen namen me onder de arm en brachten me naar het toilet. Een van hen masseerde mijn rug tijdens het overgeven; de ander ging een kop thee voor me halen. Dat is nou vmbo! Mijn hart staat open voor deze leerlingen!”

Waarom wilde je bestuurslid worden bij Bekijk ‘t?

“Omdat Bekijk ’t zich duidelijk uitspreekt voor het vmbo. Het vmbo wordt vaak neergezet als moeilijk. Ik heb mezelf nooit als moeilijk ervaren als vmbo-leerling. Ik leerde alleen op een andere manier. Bekijk ’t is positief over het vmbo en zet leerlingen niet weg als lastig. Ik denk als bestuurslid graag mee over hoe we leerlingen, maar ook docenten het beste kunnen benaderen. Ik heb in de praktijk te maken gehad met leraren die dachten dat hun (vmbo) leerlingen beperkt waren. Als je denkt in beperkingen en niet in kansen, dan beperk je de mogelijkheden en daarmee de toekomst van je leerlingen. En dat mag je nooit doen!”