Maak kennis met Bekijk ’t bestuurslid Aruna Hoofs

Maak kennis met Bekijk ’t bestuurslid Aruna Hoofs

Ontwerp zonder titel

Aruna Hoofs (zij/haar) is in september begonnen als bestuurslid bij Bekijk ‘t. Wie is Aruna en wat heeft ze met het onderwijs? Je leest het in dit interview!

Aruna, welkom bij Bekijk ‘t! Wie ben je en welke rol speelt onderwijs in jouw leven?

“Mijn naam is Aruna Hoofs. Ik geef Nederlands op het Mediacollege Amsterdam en ik heb een eigen bedrijf dat zich met kansengelijkheid in het onderwijs bezighoudt. Ik ben geboren in India. Na mijn geboorte ben ik te vondeling gelegd en kwam ik terecht in een weeshuis. Daarna werd ik geadopteerd in Nederland door een gezin dat niet goed voor me was.
School was heel belangrijk voor mij omdat het de plek was waar ik me juist wél thuis voelde. Uiteindelijk ben ik zelfs door een van mijn docenten in huis genomen. Ik vertel dit omdat ik vanaf dag één afhankelijk ben geweest van mensen die met kinderen werken. Ik ben het onderwijs ingegaan omdat ik daar het verschil kan maken.”

Je geeft les op het vmbo en je hebt zelf ook vmbo gedaan. Zorgt dat voor een diepere connectie tussen jou en je leerlingen?

“Zeker! Doordat mijn thuissituatie niet goed was kwam ik niet aan leren toe. Toen ik les ging geven zag ik dat dat bij veel van mijn leerlingen ook zo was. Wanneer ouders niet betrokken zijn maakt een kind minder vorderingen. Dat heb ik aan den lijve ondervonden. Pas toen ik uit huis was en me veilig voelde kwam ik erachter dat ik goed kon leren.
Wanneer een leerling een slecht cijfer behaalt dan heeft het voor mij geen zin om daar met een negatieve insteek op in te gaan. Ik wil eerst weten hoe het met de leerling gaat. Ik vertel altijd wat mijn eigen route was. Leerlingen zijn vaak verbaasd dat ik vmbo heb gedaan, dat heeft te maken met hun eigen zelfbeeld. In de maatschappij wordt neergekeken op het vmbo waardoor leerlingen dit zelf zijn geloven helaas. Wanneer ze een volwassene ontmoeten die ze als voorbeeld zien kunnen ze vaak moeilijk geloven dat die ook vmbo heeft gedaan, tegelijkertijd geeft het hen een enorme boost.
Voor mij was onderwijs de weg naar zelfstandigheid. Ik heb altijd hard gewerkt op school waardoor ik nu goed voor mezelf kan zorgen. Het was een uitweg uit mijn vervelende thuissituatie. Het betekende vrijheid voor mij.”

Waarom wilde je bestuurslid worden bij Bekijk ‘t?

“Ik heb meegewerkt aan de videocampagne #ookikhebmijnvmbodiploma van Bekijk ’t waarin ik als ‘rolmodel’ vertel over mijn tijd op het vmbo en de route die ik heb afgelegd binnen het onderwijs. In de video maak ik duidelijk dat je niet één ding hoeft te worden. De studiekeuze die leerlingen nu maken bepaalt niet voor altijd hun verdere leven. Ze kunnen later nog alle kanten op. Ik had vanaf het begin van de campagne een goede klik met Maren (de directeur van Bekijk ‘t). Zij vertelde me over de vacature voor een nieuw bestuurslid en daar stond nog net niet mijn naam bij! Ik heb vmbo gedaan, werk in het onderwijs en ben ook actief binnen de media. Dat alles past bij wat Bekijk ’t doet. Als bestuurslid kan ik me net op een andere manier inzetten voor deze doelgroep en dat geeft voldoening!”

Wat denk je dat je inbreng zal zijn binnen het bestuur?

“Ik kijk eerst welke kwaliteiten er al aanwezig zijn en ik wil weten waar precies de behoefte ligt. Wat ik sowieso meebreng is kalmte en het perspectief van een duizendpoot. Ik heb enorm veel zin om te gaan beginnen!”

Aruna deed onlangs mee aan een panelgesprek over kansengelijkheid in het onderwijs in Pakhuis De Zwijger. Hier kun je het panel (terug)kijken.