Khadija El Berdai: “Het vmbo heeft me gevormd”

Khadija El Berdai (zij/haar) is een van onze nieuwe bestuursleden! Wat heeft deze 31-jarige forensisch projectleider met het vmbo? Waarom wilde ze plaatsnemen in het bestuur? En hoe komt ze aan dat grote gevoel voor rechtvaardigheid? Je leest het in dit interview!
Khadija, jij werkt als forensisch projectleider bij de dienst Jeugd en Veiligheid Nieuw-West in Amsterdam. Wat doen jullie precies?
“Wij helpen minderjarige jongeren uit de buurt die crimineel gedrag vertonen en waar we ons als stadsdeel zorgen over maken. Vaak gaat er thuis van alles mis, denk aan armoede of huiselijk geweld, en is er sprake van veelvuldig schoolverzuim. Wij proberen hen te helpen met een persoonsgerichte aanpak en hopen zo het criminele gedrag te doorbreken.”
Je bent projectleider; houdt dat in dat je de projecten opzet en dat anderen ze uitvoeren?
“Ja, dat klopt. Ik werk met twee regisseurs die met de jongeren aan de slag gaan, maar ik ben wel heel erg nauw betrokken en ken ook alle jongeren die we ondersteunen. Een aantal van hen zit vast en soms ga ik mee op bezoek. We nemen heel veel beslissingen over deze jongeren en hun toekomst. Daarom vind ik het juist van belang dat ze mijn gezicht zien.”
Je hebt zelf vmbo gedaan op het Calandlyceum in Amsterdam. Hoe kijk je daar op terug?
“Met heel veel plezier. Mijn tijd op het vmbo was geweldig. Ik zat in een leuke klas en voelde me heel erg thuis op school. De samenleving heeft veel kritiek op ons vmbo’ers; die heb ik toen ook ervaren. Ik ben blij dat ik vmbo heb gedaan. Het heeft me gevormd. Mijn klas was super divers wat betreft afkomst en klasse. Die diversiteit heb ik daarna echt gemist toen ik doorstroomde naar de havo, het vwo en de universiteit.”
Wat is je het meeste bijgebleven uit die tijd?
“Mag ik iets benoemen wat niet zo positief is? Er was weinig geduld voor ons vmbo’ers en we kregen nauwelijks ruimte om te experimenteren. Ik was destijds een rustige en goede leerling, maar werd heel erg strak gehouden. Het werd al als een prestatie gezien als je aanwezig was. Het viel me op dat er daarna op de havo en het vwo veel meer begrip en ruimte was voor leerlingen en dat vond én vind ik nog steeds oneerlijk!”
[Bekijk’ t-directeur] Maren vertelde me dat je een groot rechtvaardigheidsgevoel hebt. Ervaar je dat zelf ook zo?
“[lachend] Ja, heel erg zelfs!”
Waar komt dat vandaan denk je?
“Ik heb niet per se een makkelijke jeugd gehad. Ik heb in verschillende jeugdzorginstellingen gewoond en heb helaas constant tegen allerlei oneerlijke dingen moeten opboksen. Ik denk dat het daar vandaan komt. Dat werd als vervelend ervaren binnen die instellingen. ‘Daar heb je de advocaat weer,’ zeiden ze dan wanneer ik voor mezelf of voor anderen opkwam.”
Wat vond je oneerlijk?
“Ik had vaak geen stem. Er werd veel voor me besloten. Daar heb ik veel last van gehad.”
Dan begrijp ik dat je de jongeren in je huidige werk wilt zien en ontmoeten!
“Absoluut! Motivatie is belangrijk. Wanneer die er niet is, dan haken ze af. Ik zie het meteen aan zo’n gezicht als ik met een interventie kom waarin ze zich niet kunnen vinden. Wanneer ze er overduidelijk geen zin in hebben, als ze denken ‘dit is kut’, dan hoeven we er geeneens aan te beginnen, dan stoppen we meteen!”
Daar zullen ze wel van houden, van die duidelijkheid, toch?
“Ja! Ze waarderen een straight talker!”
Waarom wilde je bestuurslid worden?
“Ik werd gevraagd voor de functie! Ik had nog nooit eerder van Bekijk ‘t gehoord. Ik ben op onderzoek uitgegaan en na het uitvoerig lezen van de site en verschillende stukken, dacht ik, ‘damn, ik bén deze organisatie!’ Bekijk ’t richt zich op het vmbo, heeft hoge verwachtingen van deze groep jongeren en verzet zich tegen hoe vaak over vmbo’ers wordt gedacht en gesproken. De organisatie streeft naar gelijkwaardigheid en heeft oog voor diversiteit. Alles wat ik hoop uit te dragen in mijn leven, komt hier nu samen!”
Wat denk je dat je gaat bijdragen aan het bestuur? Wat zijn jouw kwaliteiten?
“Op de eerste plaats een ander perspectief, mijn netwerk in Nieuw-West, waar heel veel scholen zitten, mijn ruime ervaring met fondsenwerving en een kritische blik. Ik geef graag mijn mening. [lachend] Gevraagd en ongevraagd.”
Wat bedoel je met ‘een ander perspectief’?
“Ik heb een achtergrond in onderwijssociologie, ik ben van Marokkaans-Nederlandse afkomst, ik ben stapelaar wat betreft mijn loopbaan binnen het vo, ik werk met jongeren die veel met kansenongelijkheid te maken hebben en ik heb zelf niet de meest geweldige jeugd gehad. Dat is een samenstelling die heel waardevol kan zijn binnen het bestuur.”
Welk Bekijk ’t-project spreekt jou het meeste aan?
“Welkom in mijn Buurt. Dat houdt zich bezig met gentrificatie in Amsterdam-Noord. Ik heb zelf heel veel binding met Amsterdam-West, de wijk waarin ik ben opgegroeid en waar ik nu weer woon sinds drie jaar. Welkom in mijn Buurt zou hier ook goed passen.”
Laatste vraag! Wil je iets kwijt waar we het niet over hebben gehad?
“Bekijk ’t lijkt me een mooie organisatie om me voor in te zetten! Ik heb heel veel zin om te beginnen als bestuurslid!”
Interview: Marco Hohl