Het allereerste Documaken.nl Filmfestival was een succes

Het allereerste Documaken.nl Filmfestival was een succes

Nieuws Doumaken 2019 1170 x 600

Op maandagavond 15 april waren de acht beste documentaires te zien op het grote doek van het Ketelhuis van de leerlingen die een documentaire hadden gemaakt als profielwerkstuk (PWS) via de elektronische leeromgeving (ELO) Documaken.nl.

Ze hadden er maanden hard aan gewerkt en dat was te zien! De documentaires wisten te verbazen, te ontroeren en te vermaken en zaten goed in elkaar met duidelijke onderzoeksvragen, goede interviews en heldere conclusies. Ook de jury was overtuigd van het talent van de leerlingen. “In alle acht films zit een sterke verhalende structuur, waarvoor onze complimenten”, aldus juryvoorzitter en documentairemaker Saskia Gubbels. De jury viel wel op dat er in de documentaires soms razendsnel verteld wordt met een overstelpende hoeveelheid aan beelden. “Documentaire maken is ook kunst scheppen, waarbij je het tempo van het verhaal kunt vergelijken met een muziekstuk. Soms wat rustiger, soms snel en verrassend.” Maar het enthousiasme overheerste bij de jury: “We hebben vertrouwen in de toekomst, want dat jullie succesvolle filmmakers in de dop zijn, hebben jullie met de inzendingen ruimschoots bewezen!

Na het zien van de acht documentaires en de lovende woorden van de jury was het tijd voor de prijsuitreiking. Allereerst werd de juryprijs uitgereikt. De gelukkige was Zaz Lehr van het Montessori Lyceum Amsterdam met haar documentaire ‘Geluk’ waarin ze onderzoekt wat geluk betekent voor haarzelf en de mensen om haar heen. Dankzij de juryprijs kan ze samen met een vriend of vriendin een half jaar onbeperkt naar de film met de Cinevillepas én doet ze automatisch mee met het Nederlands Film Festival voor Scholieren (NFFS) waar ze ook weer kans maakt om mee te doen aan het Internationaal Film Festival voor Scholieren in Griekenland. Niet de minste prijzen en het geluk – hoe toepasselijk – straalde dan ook van Zaz Lehr af.

“We hebben vertrouwen in de toekomst, want dat jullie succesvolle filmmakers in de dop zijn, hebben jullie met de inzendingen ruimschoots bewezen!”Saskia Gubbels, juryvoorzitter Documaken.nl Film Festival

Na het tellen van de stemmen werd de publieksprijs uitgereikt aan twee leerlingen van het Hervormd Lyceum Zuid: Annemarie Lekkerkerker en Fleur Beck, makers van de documentaire ‘De invloed van seksistische Nederlandse rapteksten’. Hun film zal eenmalig opgenomen worden in de programmering van het Ketelhuis. Daarnaast wonnen ze een gratis bioscoopbezoek met een groep vrienden én een heuse popcornmachine.

Naast leerlingen van het Montessori Lyceum Amsterdam en het Hervormd Lyceum Zuid deden ook leerlingen mee van het 4e Gymnasium Amsterdam en SG de Rietlanden in Lelystad. Als school ook meedoen aan Documaken.nl? Mail [email protected] en hopelijk wordt het Documaken.nl Film Festival volgend jaar nog grootser en feestelijker!