RAISED BY KRUMP

Tutorial door Mo

Raised by Krump

Online lesbrief IDFA & Bekijk 't

Hoe ga je om met woede, angst en frustratie? Een uiterst belangrijke vraag, vooral in deze onzekere tijden. In een nieuwe online lesbrief van IDFA en Bekijk ’t gaan vmbo-leerlingen op zoek naar een antwoord op deze actuele vraag! Ze worden hierin op weg geholpen door ‘krumpende’ jongeren uit Los Angeles en Bekijk ‘t-docent Mo Anouar.

Raised by Krump
Belangrijk om te weten: de gratis lesbrief is ontwikkeld voor het vak maatschappijleer (3e + 4e klas vmbo). Leerlingen kunnen de opdrachten zelfstandig thuis uitvoeren. Centraal staat de korte documentaire Raised by Krump van regisseur Maceo Frost uit 2016. De film gaat over ‘krumping’, een dansstijl die rond 1992 is ontstaan in Los Angeles. Voor veel jongeren is deze straatdans niet alleen een uitlaatklep voor hun woede, frustratie en agressie, maar een redding: zonder ‘krump’ zouden ze afglijden naar een gewelddadig bendeleven.

Zelf aan de slag als interviewer
De lesbrief bestaat uit een reeks vragen waarin beeldvorming, stereotypen, vooroordelen en ‘nurture versus nature’ aan bod komen, en sluit aan bij het thema ‘jongeren’ van het vak maatschappijleer. Bekijk ’t-docent en documentairemaker Mo Anouar zet leerlingen daarna aan het werk met een doe-opdracht. In een filmpje legt hij uit hoe je een interview houdt en de juiste vragen stelt. Daarna mogen de leerlingen zelf een familielid interviewen: welke problemen had hij of zij als tiener? En wat was zijn of haar uitlaatklep?

Ben je docent en wil je met de lesbrief aan de slag? Klik dan hier om deze te downloaden. Succes en heel veel plezier met de opdrachten! Deze lesbrief is tot stand gekomen in samenwerking met IDFA Onderwijs; inspirerende documentaires voor docenten en leerlingen, het hele jaar door.