METROPOLIS AMSTERDAM

Leerlingen maken reportages in de buurt

Metropolis Amsterdam

Wie woont en werkt er in de buurt?

Hoe verbind je een school met de buurt? In het project Metropolis Amsterdam gaan leerlingen de straat op om korte reportages van bedrijven en organisaties in de buurt te maken. Onder begeleiding van Bekijk ‘t gaan leerlingen filmen, interviewen en monteren. Het resultaat wordt gebundeld in een website. 

Metropolis 1 935 x 700
Metropolis 2 935 x 700
Metropolis 3 935 x 700

Leerlingen en buurtbewoners ontmoeten elkaar

Metropolis West, van het Amsterdamse Huygens College, is een concreet voorbeeld van hoe de school een nieuwe invulling geeft aan de relatie met haar omwonenden. Een project waarin leerlingen in aanraking komen met wat er allemaal in de wijk te doen is én wie er in de wijk woont. En andersom: de wijk komt  in aanraking met de leerlingen en hun talenten. Want buurtbewoners, leerlingen en het stadsdeel zijn het erover eens: het is belangrijk om op een goede manier met elkaar in contact te komen,  je samen verantwoordelijk te voelen voor de wijk en je daar ook thuis te voelen.

Leerlingen ontmoeten de mensen die in de omgeving van de school wonen en werken. Ze stellen vragen die alleen zij kunnen bedenken. Ze stappen over nieuwe drempels. En leren van een professionele regisseur, Michiel Vaanhold, hoe je een interview afneemt, filmt en monteert. Dit resulteert in een serie reportages die een podium verdienen!

Leren door te doen

Wanneer een project succesvol is, wil je het niet laten liggen. Daarom zetten we dit project voort met 5 vmbo-scholen in Amsterdam die samen met ons de buurt rondom hun school in kaart willen brengen. Metropolis Noord, Oost, Zuid enzovoorts! Waar bestaat het project precies uit?

  • Een serie van zes wekelijkse  lessen van 100 minuten per deelnemende klas  onder  begeleiding van een professionele filmmaker in o.a. interviewtechniek, cameravoering en montage, inclusief de opnamen die leerlingen zelf op locatie gaan maken.
  • Begeleiding in het vinden van de geschikte bedrijven, organisaties en onderwerpen in de buurt
  • Een website met daarop de kaart van de buurt en de filmpjes van de leerlingen
  • Presentatie van de website met prijsuitreiking voor de beste filmpjes

Lengte: 6 wekelijkse lessen van 100 minuten
Locatie: op school en in de buurt, vertoning op locatie

Meedoen?

Mocht je  interesse hebben om deel te nemen aan Metropolis Amsterdam, neem dan contact met ons op. Er is - onder voorbehoud van financiering - ruimte voor nieuwe scholen om dit bijzondere project in huis te halen.
Stuur voor meer informatie of voor boekingen een e-mail naar [email protected].

Metropolis Amsterdam wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Fonds21 en van de gemeente Amsterdam, stadsdelen West en Noord.