Metropolis Amsterdam

Metropolis Amsterdam

Geïnspireerd door het programma Metropolis van de VPRO, besloten wij een Metropolis Amsterdam te maken met vmbo-leerlingen. Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in jouw buurt? Hoe kan het dat er een manege midden in Amsterdam zit? Hoe gaat het er achter de schermen bij de ambulancedienst aan toe? Hoe word je een goede kickbokser? Allemaal vragen van leerlingen op scholen in West, Nieuw-West en Noord, waar zij zelf het antwoord op gaan zoeken.

Op basis van hun eigen interesses benaderen wij bedrijven voor deelname en we stomen de leerlingen klaar voor de draaidagen. Leerlingen krijgen les in cameravoering en montage, en in het stellen van goede interview-vragen. Gewapend met een stevige vragenlijst en een iPad bezoeken leerlingen het bedrijf waar zij meer van willen weten en maken een korte reportage. Leerlingen komen zo meer te weten over de buurt van hun school, doen ervaring op met film maken, oriënteren zich op verschillende beroepen én leggen contacten met mensen en organisaties in hun omgeving.

Bijkomend voordeel; de deelnemende bedrijven raken in gesprek met vmbo-leerlingen op een manier die normaal gesproken niet zo snel zou voorkomen. Een mooi voorbeeld van cultuureducatie in de wijk die bijdraagt aan onderling contact.

Kijk voor meer resultaten op metropoliswest.nl of metropolisnoord.nl.

Met dank aan de Gemeente Amsterdam en Fonds 21.