Fake news workshop

Fake news workshop

Geschikt voor

Alle leerjaren van het voortgezet onderwijs

LOCATIE

Op school, in de klas

Duur

2 x 100 minuten + 30 minuten om gezamenlijk het resultaat te bekijken

materialen

Wij zorgen voor iPads (om te filmen en editen)

Prijs

€ 325,00 per workshop (binnen Amsterdam)

Hoe zorg je ervoor dat een nieuwsbericht 1 miljoen keer wordt aangeklikt? Waarom zou je dat eigenlijk willen? En is alles wat je op het journaal ziet ‘waar’? De ‘fake news’ workshop van Bekijk ’t maakt jouw leerlingen bewust van het waarheidsgehalte van het nieuws, onder andere door ze zelf een sensationeel nieuwsitem te laten maken.

In deze workshop komen jouw leerlingen erachter hoe (online) mediamakers soms bewust de mening van kijkers beïnvloeden. Dat kan door het stellen van sturende vragen, of door te filmen vanuit een bepaald standpunt. Zo krijgt iemand die van onderen wordt gefilmd meer status, en wordt iemand die van boven in beeld wordt gebracht minder snel serieus genomen.

Een filmdocent van Bekijk ’t legt uit hoe nieuws tot stand komt en welke trucs er allemaal zijn om je mening te beïnvloeden. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag en maken ze een nieuwsitem dat hun eigen mening bevestigt. Door zelf te ervaren hoe je nieuws manipuleert, leren ze kritischer te kijken naar het nieuws.

Kritisch door zelf te filmen en editen!

 Leerdoelen

  • De leerlingen worden meer bewust van hoe nieuws tot stand komt en ze ontdekken hoe je nieuws kan manipuleren
  • Ze oefenen met interviewen en ontdekken hoe ze (zichzelf) presenteren voor de camera
  • Ze leren hoe je een (sensationeel) nieuwsitem filmt en monteert
  • Ze komen erachter welke montagetechnieken vaak worden ingezet om de mening van de kijker te beïnvloeden

Het is ook mogelijk om de workshop aan te passen. Neem vrijblijvend contact op met ons Hoofd Educatie Ellenoor Bakker via [email protected] en ontdek welke mogelijkheden er zijn.

FN 3 935 x 700