Docent Elvira Stein over haar ervaringen met Film in je Vak

Docent Elvira Stein over haar ervaringen met Film in je Vak

elvira x 3 2

Elvira Stein is docent Audiovisueel (onderbouw) en CKV (bovenbouw) op het Cals College in Nieuwegein. Ze heeft een voorliefde voor film en maakt tijdens haar lessen regelmatig gebruik van ons nieuwe online platform Film in je Vak.

In dit interview vertelt Elvira over haar ervaringen met Film in je Vak!

Elvira, je geeft lessen Audiovisueel aan de onderbouw. Wat probeer je je leerlingen mee te geven?

“Ik wil dat mijn leerlingen bewust worden van wat ze zien. In de brugklas gebruik ik een oude commercial van de Staatsloterij als voorbeeld, waarin alles zit wat ik hen mee wil geven over film – van de magie van bewegend beeld tot de techniek die erachter zit. Daarna hebben we het over hoe je een verhaal vertelt met beelden en geluid. De brugklassers mogen geen gesproken tekst gebruiken wanneer ze voor het eerst zelf een filmpje maken. Op die manier leren ze een verhaal te vertellen met beelden. Ik vind het belangrijk dat ze dat onder de knie krijgen. Geen tekst betekent echter niet dat er geen geluid mag worden gebruikt. Daar vergissen ze zich weleens in en dan maken ze een film die wel héél erg stil is hahaha.”

Je maakt gebruik van de video tutorials van Film in je Vak. Wat is voor jou de meerwaarde hiervan in jouw lessen?

“Een poos geleden wilde ik dat mijn leerlingen zouden gaan monteren in Premiere Pro van Adobe en dat is best een ingewikkeld programma. De klas was groot, ik zat met een enorm niveauverschil en ik was bang dat voortdurend alle vingers de lucht in zouden gaan. Die video tutorials kwamen toen als geroepen. Ik heb mijn leerlingen individueel met laptop en koptelefoon laten kijken naar die filmpjes zodat iedereen op eigen tempo en op eigen niveau aan de slag kon gaan. Dat was écht een uitkomst!
Ik laat de Film in je Vak tutorials ook zien ter inspiratie of om wat dieper op de materie in te gaan. Ik kan als docent wel vertellen wat het betekent om ‘over de as’ heen te gaan, maar wanneer ze naar een tutorial kijken dan begrijpen ze het meteen. Ze vinden het daarnaast ook leuk om even iemand anders te horen praten.”

Steek je er zelf ook weleens iets van op?

“Jazeker! Ik mag dan al dertig jaar in het vak zitten, maar ik beheers natuurlijk ook niet alles.  Wanneer een tutorial me écht aanspreekt, zoals die over het gebruik van green screen, dan doe ik het precies zo als het in de video wordt uitgelegd, en als ik het er niet helemaal mee eens ben dan doe ik het op mijn eigen manier.”

Zou je andere docenten aanraden om gebruik te maken van Film in je Vak?

“Absoluut! Je hoeft niet exact de lessen te doen zoals ze op de site staan; laat je inspireren, geef je eigen invulling eraan en doe je ding! Bij ons op school werken de Geschiedenis, Nederlands en CKV docenten samen onder de noemer ‘Media Academie’. Dat is eigenlijk wat ik doe in mijn lessen Audiovisueel, maar dan op een journalistiekere manier. Ze leren om te gaan met verschillende vormen van media, zoals video, fotografie en print. Ik geef daar de videolessen, waarin de leerlingen meer te weten komen camerastandpunten, kaders en compositie. Met de docenten heb ik diverse video tutorials gedeeld, zodat ze die stof ook later zelf kunnen inzetten. 
Film in je Vak inspireert om film te gebruiken in de les, ook wanneer je daar niet meteen aan zou denken bij jouw vakgebied en je kunt er precies uithalen wat jij nodig hebt. Stel je wilt als leraar Duits film gebruiken in een opdracht, dan is het handig om eerst een paar video tutorials te bekijken. Je kunt je leerlingen dan tips geven over hoe ze de opdracht op een mooie manier in beeld brengen: ‘Let hier op en kijk daar nog even naar!’ Het is niet zo dat je gewoon een camera aanzet, filmt en dat je dan klaar bent. Het wordt op die manier ook veel leuker voor de leerlingen om ermee aan de slag te gaan.”

Meer over Film in je Vak

Filminjevak.nl is er onder andere voor docenten Wiskunde, Natuurkunde, Frans, Biologie, Scheikunde, Nederlands, CKV, Duits, Engels, Economie en Lichamelijke Opvoeding in het Voortgezet Onderwijs.

Docenten kunnen zich laten inspireren door de vele lesideeën en filmopdrachten die op de site te vinden zijn, maar ze kunnen er ook terecht voor volledig uitgewerkte lessen, werkbladen, verdiepingsmodules, tutorials en LessonUps.

Interview: Marco Hohl

 

Film in je Vak wordt mede mogelijk gemaakt door