VMBO Filmschool – het tweede jaar

VMBO Filmschool – het tweede jaar

In schooljaar 2014-2015 zetten we onze VMBO Filmschool op de Bredero Mavo in Amsterdam-Noord voort. Leerlingen specialiseerden zich in het onderdeel dat hen het meest aansprak: camera, acteren, geluid, regie of grime. Zo formeerden we 12 groepjes van 6 leerlingen, die onder begeleiding van hun eigen filmcoach een korte speelfilm gingen maken. En dat is gelukt! Hoe dan?

In twee preproductiedagen werkten we aan de praktische voorbereiding voor de opnamedagen. Locaties werden geregeld, extra acteurs, figuranten en props. De leerlingen leerden breakdowns en shotlists maken. We huurden productieleider Liselot Verbrugge (NFF, Cinekid) in om van de twaalf draaischema’s voor eveneens twaalf  films een werkbaar en overzichtelijk geheel te maken, en ook om te voorkomen dat de twaalf crews elkaar op school in de weg zouden lopen. Een flinke puzzel!

Half april was het eindelijk zover. Een karrevracht aan apparatuur lag klaar (met korting van BudgetCam): camera’s, microfoons, boomhengels, statieven, accu’s, geheugencards, grimesets enzovoorts – we verdeelden de spullen over de verschillende filmgroepjes. Er werden lokalen met greenscreens en animatiesets ingericht, de grimeerafdeling draaide op volle toeren en er vloeide dan ook rijkelijk veel nepbloed, winkelwagentjes werden gebruikt voor tracking shots: overal op en om school waren groepjes leerlingen bezig met hun opnamen. De leerlingen hadden drie opnamedagen waarin het allemaal moest gebeuren. Op een enkel tegenvallertje na loopt het gesmeerd.

Hierna was de postproductie aan de beurt: montage, muziek en geluidseffecten, publiciteit en festivalorganisatie. Er werden posters ontworpen, programmaboekjes en uitnodigingen gemaakt, soundtracks uitgezocht en er werd druk gebeld met bioscoop het Ketelhuis waar we het slotfestival van de VMBO Filmschool hielden. Intussen zitten de leerlingen die zich met de montage bezighouden met koptelefoons op in diepste concentratie achter hun laptops.  Er staan drie dagen voor, een spannende race om het allemaal op tijd af te krijgen.

Op  maandag 29 juni 2015 is het zo ver. Het VMBO Filmschool Festival, de apotheose van het tweejarig project, vindt ‘s avonds plaats in Bioscoop het Ketelhuis op de Westergasfabriek. We vertonen de 12 films voor de leerlingen, docenten van school, Bekijk ‘t medewerkers, ouders, familie, vrienden en enkele gasten: het is nog spannend of er plek is voor iedereen – maar het lukt. De leerlingen van de festivalorganisatie hebben de foyer van het Ketelhuis behangen met posters, de rode loper uitgerold, de ballonnenboog bij de ingang opgesteld en zij ontvangen zelf hun medeleerlingen en gasten. Presentator Juvat Westendorp zorgt dat de stemming er goed in zit, de zaal gonst van de spanning.

De twaalf films worden met veel enthousiasme bekeken, na afloop is er de prijsuitreiking met Oscars voor de beste acteur, actrice, cameravoering, regie, montage, de meest gemotiveerde leerling, en natuurlijk voor de beste film: de horcom De Vloek van Sarah. Het is een echte feestavond, die eindigt met drankjes en hapjes voor alle leerlingen. Die hapjes zijn meer dan welkom, aangezien het festival in de Ramadan valt. Het einde van de prijsuitreiking valt precies samen met de zonsondergang; vakkundig gepland door de leerlingen van festivalorganisatie.  Vol trots gaan de leerlingen weer naar huis, het is bijna vakantie.

Filmmaakster May van Waes volgde het project en maakte er een korte documentaire over.