Strada: de allereerste

In schooljaar 2007-2008 maakten we de eerste versie van Strada. Daarop zouden er uiteindelijk nog twee volgen, in schooljaar 2008-2009 en in schooljaar 2011-2012. Maar net zoals bij zijn opvolgers, stond ook in deze versie de participatie van leerlingen centraal. En de skills van de talentvolle straatartiesten natuurlijk!

De eerste Strada was een coproductie van Bekijk ´t, ISH en rZpkt, in samenwerking met FOAM. Deze voorstelling over jonge straatartiesten is losjes gebaseerd op de met een Oscar bekroonde filmklassieker La Strada van Federico Fellini uit 1954. Het verhaal werd opgebouwd uit clipachtige scènes, met een grote rol voor dans, theater, film en fotografie.

Na het zien van de voorstelling, gingen leerlingen samen met de acteurs dansen, acteren of rappen, of volgden een fotografieworkshop. Van het VSO tot het gymnasium; alle leerlingen deden mee en lieten uiteindelijk hun nieuwe skills zien voor de Bekijk ‘t camera. Deze beelden namen we op voor een green screen, zodat we ze gemakkelijk konden mixen met beelden uit de voorstelling en de fotografieworkshop. Het eindresultaat verscheen op een dvd: zo speelden alle deelnemende scholieren uiteindelijk een rol in hun eigen mini-Strada.

Docent Rogier Willems van OPDC De Pont: “Dit soort evenementen zijn heel goed voor het gevoel van eigenwaarde van de kinderen en laat ze sociaal enorm groeien.”

Docente Sabrina de Vink van de Hubertus Vakschool: “De leerlingen vonden het onwijs leuk en raakten er niet over uitgepraat in de les.”

Strada 2007-2008 werd mede mogelijk gemaakt door het VSB-fonds (hoofdsponsor), de Mondriaan Stichting, de VanDenEnde Foundation, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Kinderpostzegels, Ministerie van OCW, Gemeente Amsterdam en N=5. Met dank aan CJP, de Westergasfabriek en Kunstenaars&Co.

 

[social_share/]