Vorige week, met de examenuitslagen, was het weer zo ver. Er verscheen een hi-la-rische blogpost van Thijs de Jong (@t_bauke) op de site upcoming.nl, getiteld: 20 Tweets van vmbo-scholieren die geslaagt zijn. De ironie. Je bent geslaagd, maar je kan nog niet eens spellen! En als klap op de vuurpijl, kom je ook nog eens van het vmbo. Hahaha. Of toch niet.

Geslaagt of geslaagd?

Natuurlijk is het vermakelijk te lachen om andermans fouten. Maar het feit dat de nadruk op de vmbo’ers ligt, schiet mij in het verkeerde keelgat. Hoezo? Zijn het alleen die ‘domme’ vmbo’ers of zou je tot een vergelijkbaar resultaat komen bij de havisten? Hoeveel moeite heeft Thijs eigenlijk moeten doen om deze twintig tweets te vinden? Grofweg de helft van de afstuderende vmbo’ers zou op Twitter moeten zitten, dat zijn ruim 50.000 jongeren. En last but not least: is het ondenkbaar dat de meeste leerlingen deze ironie bewust hebben ingezet? Dat lijkt me niet.

Het lijkt mij eerder dat Thijs de Jong (en de helft van mijn Facebookvrienden) iets te snel oordelen. Ieder jaar wordt deze grap gemaakt en sinds Twitter populair is onder scholieren is het woord ‘geslaagt’ in de periode van de examenuitslagen trending op Twitter. Vorig jaar verscheen deze blogpost van Matthijs Roumen (@mroumen), die heeft aangetoond dat het allemaal wat genuanceerder ligt dan we denken. Gelukkig maar. Het blijkt dat zélfs vmbo’ers de kracht van een goede, ironische grap kunnen inzien. Wie lacht er nu het laatst?