Hoe weet je of het nieuws dat je voorbij ziet komen wel echt is? Dat leren de derdejaars leerlingen van het Cburg College door zelf fake nieuws te maken in een serie van 5 lessen. In de eerste les maken ze een nep nieuwsbericht. Ze bedenken een tekst en titel en zoeken er een bijpassende foto bij. Het is de bedoeling dat het op een echt nieuwsbericht lijkt! Vervolgens gaan ze met het nieuws de straat op en interviewen verschillende mensen. ‘Hebben jullie het al gehoord?’

Neem nou het bericht over de Macdonalds frietsaus. Daar zou je eczeem van kunnen krijgen. Ze vragen aan de mensen op straat: ‘Eet u weleens bij de Macdonalds?’ en ‘Wat vindt u daar het lekkerst?’. Dan vertellen de leerlingen het nieuws over de frietsaus en laten het bericht zien dat zij hebben geplaatst op een speciale projectsite die net echt lijkt! Van deze interviews maken de leerlingen een korte reportage.

De leerlingen werken in duo’s. Eén leerling stelt de vragen aan de mensen op straat en de ander filmt het interview. De leerlingen maken zelf de shots en monteren het interview zelf.

En trouwens, uiteindelijk vertellen ze natuurlijk wel dat het nepnieuws is, want met die frietsaus is niks mis!