De mogelijkheden van film in het onderwijs zijn grenzeloos. Tijdens deze studiedag van het Amsterdams Filmmenu dompelen we je onder in de wereld van film en didactiek. Je krijgt een idee hoe je met film aan de slag kunt in de klas en wat het voor jouw school en onderwijs kan betekenen.

Over het Amsterdams Filmmenu

Het Amsterdams Filmmenu is een netwerk van organisaties die zich bezighouden met film en educatie in Amsterdam. Bekijk ‘t, Cinema Arabe, De Filmhallen, De Frisse Blik, EYE Filmmuseum, Fantastisch Kinderfilmfestival, Het Ketelhuis, IDFA, Imagine filmfestival, Movies that Matter, Rialto en Cinekid werken hierin samen om filmeducatie op school te stimuleren. Daarvoor organiseert het netwerk diverse bijeenkomsten om leerkrachten te inspireren en te verbinden.

Programma

15:30 Inloop

16:00 Films met nagesprekken

Netiquette

Enkele afleveringen uit de vijfdelige webserie waarin regisseur Mea Dols de Jong met jongeren op zoek gaat naar de ongeschreven regels van sociale media: de netiquette. Ze legt bloot ‘hoe het hoort’ op sociale media en wat absoluut not done is. Vaak ronduit grappige, soms bloedserieuze webserie. Met een nagesprek met de makers

Loving Vincent

De eerste compleet geschilderde animatiefilm ter wereld over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh. Alle frames van de film zijn met de hand geschilderd door meer dan honderd kunstenaars die dezelfde techniek als Van Gogh hanteerden. Er worden een aantal bijzondere fragmenten vertoond. Eye maakte samen met het Van Gogh Museum en Holland Animation Filmfestival mooi lesmateriaal bij deze unieke film en licht dit toe.

18:00 Diner

19:00 Workshops

Recensie schrijven

Na een spoedcursus van de jonge, Amsterdamse bloggers over arthouse films LA RIOT schrijf je een recensie over een korte film, die je tijdens deze workshop hebt gezien.

Profielwerkstuk als documentaire

Hoe kunnen leerlingen hun profielwerkstuk of sectorwerkstuk in de vorm van een documentaire maken. Hoe pakken ze dat aan? Hoe begeleid je zoiets? Bekijk ’t geeft uitleg met twee juweeltjes van voorbeelden.

De dag wordt afgesloten met een borrel om na te praten.

Wanneer: Dinsdag 21 november, van 16.00 – 22.00 uur
Waar: Bioscoop Het Ketelhuis, Pazzanistraat 4 en Bekijk ‘t, Polonceaukade 19 – beiden in Amsterdam
Kosten: €30 per persoon, inclusief diner en borrel. Een kaartje kun je hier aanschaffen.

Voor vragen, mail Ilma van de Beek van het Amsterdams Filmmenu: amsterdam@filmeducatie.nl